Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mádl visszadobta a jegybanktövényt

2004.11.29. 17:29
Mádl Ferenc megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a jegybanktörvény módosítását - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. A parlament kormánypárti többsége a múlt héten szavazta meg a jegybanktörvény módosítását.
Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a jegybanktörvényt Mádl Ferenc. A köztársasági elnök szerint a törvény ellentétes hivatalosan deklarált céljával és azt is aggályosnak tartotta, hogy lehetőséget teremtene a Monetáris Tanács egyszerre, aránytalanul sok új taggal történő kiegészítésére. Az államfő nem értett egyet azzal sem, hogy a törvény szerint a jövőben a Magyar Nemzeti Bank alelnökei közül csupán egy legyen felelős a monetáris politikáért - írta Schillinger Erzsébet sajtófőnök.

Sajnálja, hogy a köztársasági elnök vissazküldte a törvényt - nyilatkozta az Indexnek Göndör István szocialista frakcióigazgató, a javaslat egyik benyújtója. Az MSZP tanulmányozni fogja, milyen kifogásokkal élt az államfő. Göndör István ugyanakkor pozitívumnak nevezte, hogy Mádl Ferenc nem az Alkotmánybírósághoz küldte a törvényt, tehát nem voltak alkotmányossági kifogásai.

Nagy csata

A most visszadobott törvény szerint Monetáris Tanács legalább kilenc-, legfeljebb tizenegy tagú testület. A tagok közül négy fő kinevezésére, illetve felmentésére a javaslatot az MNB elnöke teszi meg. Ha a miniszterelnök egyetért a javaslattal, akkor a köztársasági elnök elé terjeszti azt. A többi tag kinevezésére és felmentésére a miniszterelnök az MNB elnöke véleményének kikérésével tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. Tehát a jegybank elnökének nem az egyetértése, hanem a véleménye kell csupán.

A jegybank elnöke többször tiltakozott a módosítások ellen. Járai Zsigmond korábban kifejtette, ha a parlament jóváhagyja a jegybanktörvény módosítását, akkor annak több fórumot kell megjárnia. Így azt alá kell írnia a köztársasági elnöknek, és nem elképzelhetetlen, hogy eljut az Alkotmánybíróságra, de valószínű, hogy az MNB jogorvoslatért fordul a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz is. "Az összes jogorvoslati fórumot ki fogjuk használni annak érdekében, hogy a kormány vonja vissza a jegybanktörvény módosítását" - jelentette ki Járai.

Az ellenzék szerint a törvény csorbítaná a jegybanki függetlenséget. A Fidesz szerint a kormány a javaslat nyomán nyert befolyását kihasználva alacsonyabb kamatszintet, ezáltal értéktelenebb forintot fog generálni. A Fidesz szerint javaslat a magyar alkotmánnyal és az uniós előírásokkal is egyezik.