Auguszta
-3 °C
2 °C

Készítői vesézik ki az inflációs jelentést

2006.08.28. 09:45
Ma délután jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank szakértői által készített legfrissebb inflációs jelentés. A kiadvány iránt jelentős a piaci érdeklődés, az abban található megállapítások, prognózisok jellemzően érdemi piaci hatásokkal bírnak. Az itt közölt információkat a piac részben a Monetáris Tanács várható kamatpolitikájának előrejelzésére is megpróbálja felhasználni. Az év végéig még több kamatemelést várnak piaci elemzők és befektetők a jegybanktól.

A legutóbbi inflációs jelentést májusban publikálta az MNB-stáb, azóta jelentős változások következtek be a külső feltételekben. A Gyurcsány-csomag megszorító intézkedései, a jelentős adóemelések mind az inflációs pályát, mind a gazdaság növekedési ütemét érdemben érintik. Ezek a tényezők feltételezhetően a májusban elképzelt inflációs pályát döntő mértékben módosíthatják. Az új konvergenciaprogram előzetes változatában a jövő évre már 6,2 százalékos átlagos pénzromlást jósolnak kormányzati szakértők, de a múlt hét végén kiszivárgott információk szerint az MNB stábja új kiadványában ennél pesszimistább lehet (a jövő évi átlagos infláció 7 százalék körül is alakulhat).

Az inflációs jelentés publikálására ma 14:00 órakor kerül sor. A jelentésről 15:00-kor a készítők nyilvános tájékoztatót tartanak, majd 15:30-kor a Portfolio.hu MNB-mellékletében a beérkező kérdésekre válaszolnak. A kérdéseket már fel lehet tenni az MNB-mellékleten. Az MNB szakértői a jelentés publikációja után a következő inflációs jelentés kiadásáig folyamatosan válaszolnak olvasói kérdésekre.

Annak érdekében, hogy a közvélemény számára érthető, és világosan nyomon követhető legyen a jegybank politikája, az MNB a Jelentés az infláció alakulásáról című, negyedévente megjelenő kiadványban rendszeresen beszámol az infláció eddigi és várható alakulásáról, és értékeli az inflációt meghatározó makrogazdasági folyamatokat. E kiadványban foglalják össze azokat az előrejelzéseket és megfontolásokat, amelyek alapján a Monetáris Tanács meghozza a döntéseit.