Jenő
-3 °C
6 °C

Még könnyebb lett eladósodni

2008.03.13. 14:28
A lakosok könnyebben, a vállalatok nehezebben juthatnak hitelhez, mint eddig, derül ki a jegybank hitelezési felméréséből, amelynek részletes eredményeit csütörtökön tették közzé. A hitelek egyre nagyobb részét ügynökök folyósítják. A kölcsönfelvételi kedvet nem fogta vissza a reálbérek csökkenése, és várhatóan a növekedése sem fogja.

A Magyar Nemzeti Bank 2003 tavaszán indította el a banki hitelezési folyamatok jobb megértését szolgáló felmérését, melyet féléves gyakorisággal végez el. A legújabb, idén januárban végrehajtott felmérés a háztartási és vállalati szektor mellett most először az önkormányzati hitelezést is vizsgálta.

Szívesen kockáztatnak

A háztartási hitelezéssel kapcsolatban a felmérés megállapítja: a bankok hitelezési hajlandósága mind a lakáscélú, mind a fogyasztási hitelpiacon tovább emelkedett 2007 második félévében. Az értékesítésben, a hitelek új hitellel való kiváltásában növekszik az ügynökök szerepe, az új kihelyezésekben már ötven százalék körül van ez az arány.

A válaszadó bankok enyhítették hitelezési feltételeiket, és enyhíteni tervezik 2008 első félévében is. Ezt elsősorban a bankszektorban tapasztalható erős verseny magyarázza. A jegybank felhívja a figyelmet arra is, hogy verseny új, kockázatosabb termékek bevezetésére is ösztönzi a bankokat.

Jól élünk vagy rosszul, mindegy

A válaszadók szerint a reálbér csökkenése mellett továbbra is magas a lakosság hitelfelvételi kedve, amivel főként a korábbi fogyasztási szintet tartják fent. Ezt a tendenciát a várakozások szerint a reáljövedelmek valószínű növekedése a jövőben sem fogja visszavetni.

A bankok a hitel-visszafizetési arány kismértékű romlásáról számoltak be 2007 második félévében, sőt ennek a tendenciának a folytatódását jelezték előre, ami a személyi hiteleken és a hitelkártyatermékeken túl a jelzáloghiteleket is érintheti.

Az MNB fontosnak tartotta kiemelni, hogy a hazai háztartási hitelezésben tapasztalt enyhítési tendenciák a külföldi hitelezési felmérések aktuális eredményeitől eltérőek, mivel az eurozónában, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Lengyelországban illetve Litvániában egyértelműen a háztartási hitelezés szigorításáról számoltak be.

Vállalati szigor

A vállalati hitelpiacon a felmérés szerint a hitelezési hajlandóság nem növekszik, ezen belül a korábbi tapasztalatokkal ellentétben már a kis- és mikrovállalati szektorban is mérséklődött a hitelezési hajlandóság növekedése. A válaszadó intézmények a vállalati hitelek iránti kereslet erősödését érzékelték, ami nem beruházási, hanem készlefinanszírozási, forráspótlási célú növekedés.

A bankok szigorították hitelezési feltételeiket, egyebek mellett a kamatfelárakban a kedvezőtlen gazdasági kilátások, az elsősorban az építőiparban tapasztalható iparág-specifikus problémák és saját likviditási helyzetük romlása miatt. Az üzleti célú ingatlanhitelek közül a lakásprojekteknél számottevő szigorításról, ugyanakkor az irodaházi beruházások esetében a vártnál kedvezőbb helyzetről számoltak be a szereplők.

A válaszadók a hitelvisszafizetési arány kismértékű romlását tapasztalták 2007 második félévében, és a várakozások szerint ez a trend folytatódni fog. A vállalati szegmensre vonatkozó hazai eredmények hasonlóak a külföldi jegybankok felméréseiben jelzett hitelezési feltételekben jelentkező szigorítási tendenciákkal.

Elfogyott az önkormányzatok pénze

Az önkormányzati szektorban a válaszadók erősödő finanszírozási keresletet tapasztaltak. Ez a keresletnövekedés elsősorban az önkormányzati kötvényeket érintette, melynek oka a zártkörű kötvénykibocsátás közbeszerzési eljárás alóli mentessége, illetve annak megszüntetése miatti félelem. A bankok az elmúlt félévben hitelezési feltételeiken szigorítottak az önkormányzati szegmensben.

Az amerikai jelzálogpiaci válság hatásait a válaszadók jelentős többsége közvetett módon megérezte: a forrásszerzés költsége az anyabanki finanszírozás jellegétől függően, a kapott válaszok alapján 80 bázispontot nem meghaladó mértékben növekedett. A forrásköltségek növekedését a bankok részben vagy egészben az ügyfelekre átháríthatják, ennek mértéke azonban nagyban függ a versenytől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?