Judit
3 °C
7 °C

Gyurcsány olcsón kapja az áramot - V. rész

2008.04.08. 14:55
Nem tudott az Ipari Energiafogyasztók Egyesületének több tagja sem arról, hogy tavaly év végén bármiféle lehetőség lett volna a piaci ár alatt áramhoz jutni az MVM-től. A kedvezményezett vállalatok, köztük Gyurcsány Ferenc cége, a Motim maguk jártak el az ügyben, egyebek között a Miniszterelnöki Hivatalban.
Fontosabb előzmények
  • Az MVM októberi, hivatalos árverésén 65 eurós ár alakult ki az úgynevezett zsinóráramra. Ez tekinthető hivatalos nagykereskedelmi árnak.
  • Az aukciót követően hét cég, köztük a Motim, lobbizni kezdett a gazdasági tárcánál, hogy olcsóbban juthassanak áramhoz.
  • Az állami tulajdonban levő, a piacot meghatározó Magyar Villamos Művek ezt követően a cégeknek kedvezményesen, 61 euróért biztosította az áramot.
  • Összesen 2 terrawatórányi mennyiségről van szó, ami 4 eurót tekintve kedvezménynek összesen két milliárd forintos megtakarítást jelenthet. A Motim része ebből néhány tízmillió forintot tehet ki.
 

Nem tudtunk róla, semmilyen jelzést nem kaptunk arról, hogy lenne ilyen lehetőség – mondta az Indexnek az Ipari Energiafogyasztók Egyesületének két tagvállalata. Maár Gyula, az Alcoa vezérigazgató-helyettese bővebb kommentárt azonban nem kívánt az ügyhöz fűzni, míg a másik megkérdezett cég vezetője, tekintettel üzleti kapcsolataira, neve mellőzését kérte.

Ismeretes: miközben a Magyar Villamos Művek októberi aukcióján kialakult a hivatalosnak tekinthető nagykereskedelmi ár, néhány cég ezt követően, a Miniszterelnöki Hivatalban és a gazdasági tárcánál folytatott tárgyalások eredményeképpen olcsóbban juthatott áramhoz. A tárgyalások után voltaképpen a beszerzés is titokban zajlott. Miközben az egyik érintett cég, a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök érdekeltségébe tartozó Motim cikkeink nyomán azt állította ugyan, hogy nyilvános aukción vásárolt, az Index kiderítette: a kedvezményezett vállalatoknak legalábbis az áram egy részét olyan módon adták át, hogy abba harmadik félnek semmilyen beleszólást nem biztosítottak.

Maguk a kedvezményezett cégek jártak el saját árambeszerzésük ügyében – mondta két héttel ezelőtt az Indexnek Szaniszló Mihály, az IEF elnöke, aki azonban nem kívánt lapunknak újból érdemben nyilatkozni. Korábbi szavait támasztja alá az a levél is, amelyet nem az IEF, hanem hét vállalat (a Borsodchem, a Motim, a Duna-Dráva Cement, a Nitrogénművek, a Dunapack, a Magyar Alumínium és a Dunaferr) írt alá, és amelyben a kedvezményes áramvásárlási lehetőség ügyében Gilyán Györggyel, a Miniszterelnöki Hivatal korábbi államtitkáránál folytatott tárgyalásokról van szó.

Mindennek azért van jelentősége: az állami tulajdonban álló MVM, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, illetve parlamenti kérdések nyomán a kormány több képviselője azt hangsúlyozta: egy érdekképviseleti szerv, az IEF lobbizott, illetve jelölte meg a vállalkozásoknak azt a körét, melyek aztán az olcsóbb áramból részesültek.

Az Index azon kérdésre, hogy miközben számos tagvállalat nem is tudott az olcsó áramról, a kedvezményezett cégek pedig maguk leveleztek a Miniszterelnöki Hivatallal, nem életszerűbb-e, hogy a felsorolt cégek maguk jártak el, Szaniszló Mihály azt mondta, "igen, életszerűbb", de egyebekben nem kívánta kommentálni a történteket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?