Valér
2 °C
8 °C

Háromnapos sztrájk a Molnál

2006.05.19. 14:19
Háromnapos sztrájk kezdődik kedden a Mol százhalombattai és tiszaújvárosi telephelyein. A cég nem teljesítette a Mol Rt. Olajipari Szakszervezet követeléseit. Az ügy mellett áll a Liga Szakszervezetek is - az egyre befolyásosabb érdekképviseleti szervezet szerint a követelések jogosak.

A Mol Rt. Olajipari Szakszervezet a Mol Nyrt-vel lefolytatott sikertelen egyeztetések után általános sztrájkot hirdetett a Mol százhalombattai és tiszaújvárosi telephelyein - közölte a cégnél működő szakszervezet pénteken. A sztrájk nem érinti a Mol töltőállomásait, vagyis tankolni ezeken a napokon is gond nélkül lehet.

A szakszervezet a sztrájk időtartamának 72 órát szabott ki, kezdetét május 23-án, kedden reggel hat órára jelölte meg. A szakszervezet szerint a 2006. február 10-én, a munkáltatónak átadott követeléseiben megfogalmazottak nem teljesültek, ezért nemrég sztrájkbizottság megalakításáról döntött. Miután az egyeztető tárgyalások sem vezettek eredményre, a szakszervezet a sztrájk összehívásáról döntött.

Nyereségrészesedést is szeretnének

A szakszervezet azt követeli, hogy a 2006. évi alapbérfejlesztés mértéke hét százalék legyen, hogy a Mol Rt. 2006-tól az előző évi adózott nyereségének legalább egy százalékát fordítsa a munkavállalók bérének felzárkóztatására. Követeléseik között szerepel az is, hogy a Mol vezessen be nyereségérdekeltségi rendszert a munkavállalók részére is, a nem vezető beosztású munkavállalók között kiosszák a cég előző évi adózott nyereségének egy százalékát.

A szakszervezet
Az Olajipari Szakszervezet a Bányász Szakszervezet és a Vegyész Szakszervezet mellett egyike a Mol Nyrt.-nél működő három reprezentatív szakszervezetnek. A Mol alkalmazottainak létszáma 5287, akik közül 1150-at az Olajipari Szakszervezet tagjai között tud.

Követelik azt is, hogy ha a munkaviszony a munkáltató rendes felmondása, vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg, a munkavállalókat hűségjutalom címén, minden a Mol-csoportnál, a jogelődeinél eltöltött év után, öt darab Mol-részvény értékének megfelelő összegű juttatás illesse meg. A szakszervezet azt kéri továbbá, hogy a Mol vállaljon középtávú kötelezettséget az EU tagállamok átlag színvonalának elérésére a bér és a foglalkoztatás területén.

A Liga is az ügy mellé állt

A Liga Szakszervezetek támogatja az Olajipari Szakszervezetet, és szolidáris a munkavállalók követeléseivel, annál is inkább, mivel azok a cég korábbi vállalásait kérik számon, valamint a nemzetközivé vált vállalat extraprofitja lehetővé tenné azok teljesítését. A Liga Szakszervezetek visszautasítja azokat a módszereket, amelyekkel a vállalat megfélemlíteni igyekszik azokat a dolgozóit, aki élni kívánnak a törvényekben biztosított jogaikkal, és felhívja a menedzsment képviselőit a korrekt tárgyalások folytatására.

Korábban Kántor Sándor, a Mol kommunikációs igazgató-helyettese elmondta: a szeptemberben kezdődött tárgyalási folyamat eredményeként a 2006. évre érvényes kollektív szerződést és a vállalat által meghirdetett európai felzárkóztatási programot a három reprezentatív szakszervezet közül kettő elfogadta, majd a megállapodásban foglaltakat a vállalat a munkabéke érdekében önkéntesen bevezette. Így például a Mol a minimálbért százezer forintra növelte, míg a pótlékok és a plusz munka nélkül számított bruttó minimál jövedelmet 161500 forintban állapította meg.