Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Rengeteget keresett a Mol

2006.08.09. 09:53
A kedvező finomítói környezet, a magas olajár és a forinttal szemben erősebb dollár segítette, a többlet bányajáradék befizetése rontotta a Mol második negyedévi eredményét, a cég azonban így is rekordprofitot ért el. Az Index által megkérdezett elemző szerint ez átmenetileg emelheti a részvények árát, de nem lehet arra számítani, hogy a Mol elszakad nemzetközi szektortársainak tőzsdei mozgásától.

2006 második negyedévében a Mol (a megszűnő tevékenységek eredményével módosított) üzleti eredménye a 2005 II. negyedévi 73,3 milliárd forintról 102,3 milliárdra emelkedett, főként a magas kőolajárak, a forinttal szemben erősebb USA dollárnak, valamint a kedvezőbb finomítói környezetnek köszönhetően - áll a cég ma kiadott gyorsjelentésében. A vállalat nettó eredménye 2006. II. negyedévében a 2005 II. negyedévi 64,3 milliárdról 76,7 milliárd forintra nőtt, ami elsősorban a kutatás-termelés, valamint a feldolgozás és kereskedelem üzletág kiemelkedő teljesítményét tükrözi.

A kutatás-termelés üzleti eredménye 2006. II. negyedévében a 2005 II. negyedévi 24,1 milliárdról 32,5 milliárd forintra nőtt, de a jelentés szerint az eredményt így is jelentősen mérsékelte a Magyarországon előírt többletbányajáradék-befizetés.

Növekedés és csökkenés

A feldolgozás és kereskedelem szegmens üzleti eredménye a 2005 II. negyedévi 50,2 milliárd forintról 2006. II. negyedévére 69,1 milliárd forintra nőtt, a magasabb értékesített mennyiségek, a magasabb, a Brent és Ural olaj árában lévő nagyobb különbözet és a forinttal szemben erősödő USA dollár következtében. A petrolkémia szegmens üzleti eredménye 2006. II. negyedévében 0,2 milliárd forinttal 3,9 milliárd forintra nőtt a magasabb integrált petrolkémiai árrés és a bővülő eladások révén. A földgázszállítás üzleti eredménye 0,7 milliárd forinttal 5,6 milliárd forintra csökkent 2006. II. negyedévében, főként az alacsonyabb díjbevételek és a magasabb földgázköltség miatt. A pénzügyi műveletek vesztesége 2006. II. negyedévében 13,2 milliárd forint volt, ami tartalmazza a devizahiteleken elszenvedett árfolyamveszteséget.

A beruházások és befektetések értéke 2006. II. negyedévében 9,5 milliárd forinttal 28,4 milliárd forintra csökkent, melynek oka a 2005. II. negyedévben történt néhány nagyobb beruházás, mint a Dunai Finomítóban megvalósított szennyvíztisztító projekt, valamint az EU 2005 üzemanyag minőségfejlesztési projekt pénzügyi teljesítése.

"A Mol meghatározó üzleteiben, a kutatás-termelésben, a feldolgozásban és a kereskedelemben 2006. II. negyedévében is erős teljesítményt nyújtott. Erős pénzügyi helyzetünk lehetővé teszi, hogy stratégiánknak megfelelően kulcstevékenységeink területén további növekedéssel teremtsünk értéket részvényeseink számára" - kommentálta az eredményt Hernádi Zsolt vezérigazgató.

Átmenetileg fel

Miközben tegnap még a nap vesztese volt a Mol a tőzsdén (a vállalat papírjai 450 forinttal, 1,93 százalékkal 22 905 forintra gyengültek), a gyorsjelentés néhány napra feljebb tornászhatja az árakat. Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen elemzője azonban az Indexnek hangsúlyozta: a vártnál magasabb, rekord eredmény ellenére sem lehet arra számítani, hogy a Mol elszakadna szektortársai tőzsdei mozgásától. Ahogy az elmúlt időszakban együtt mozgott a nemzetközi olajpapírokkal, erre lehet számítani a következő időszakban is. Az idén még egy esemény okozhat eltérést a trendtől: az ősszel várható döntés arról, mennyivel sikerül növelni a Mol jelenlegi, 25 százalékos részesedését a horvát INA-ban. Bár a teljes kontroll megszerzése nem várható, az érdemi növekedés lökést adhat a részvényárfolyamoknak.

Az elemző hangsúlyozta: a jó eredmény rámutat a Mol gyenge pontjára is. A nyereség ugyanis döntően a finomításból és a kereskedelemből származik, az így elért profithoz képest is kevesebb mint ötvenszázalékos a kitermeléssel elért eredmény. Ez a megosztás pedig kedvezőtlenebb, mint a legtöbb szektortárs esetében. Ez azért is okozhat problémát, mert a mostani eredményekben jelentős szerepet játszó, nagyon magasra kúszott finomítói árréseket aligha lehet hosszú távon fenntartani - mondta Sarkadi Szabó Kornél.