Ellenséges felvásárlás ellen küzd a Mol?

2007.06.22. 13:24
Tőkéje átrendezésével, szabad forrásai lekötésével indokolta a Mol a ma reggeli bejelentését, miszerint az év végéig tízszázaléknyi saját részvény vásárlását tervezi. A hír bejelentése miatt a reggeli nyitásban fel is függesztették a kereskedést az olajpapírokkal. Az egy órával késleltetett indulás után így is négy százalék felett drágultak a részvények, új, 27 291-es történelmi csúcsra repítve a BUX-ot. A Portfolio.hu szerint a lépés iskolapéldája az ellenséges felvásárlási akció kivédésének. Az Index által megkérdezett szakértő szerint viszont ilyen veszély igazából nem fenyeget.

Már délelőtt történelmi rekordot döntött a tőzsde, az index 11 óra után nem sokkal 27 200 pont felett volt, a kereskedés első két órájában a 27 291-es új történelmi csúcsot is felállította. Az emelkedés egyértelműen a BUX-kosár egyik meghatározó papírjának, a Molnak köszönhető: az olajrészvények kisebb megállásokkal és korrekciókkal közel öt százalékot emelkedtek délelőtt, fél tizenkettőkor 25 300 ponton álltak.

A ralit a vállalat reggeli bejelentése indította: a Mol közölte, megbízást adott az ING Bank Zrt.-nek mint befektetési szolgáltatónak, hogy 2007. december 31-éig legfeljebb 10 százaléknyi A sorozatú saját részvényt vásároljon a tőzsdén. A társaság jelezte, valamennyi tranzakcióról soron kívüli bejelentésben fogja tájékoztatni a piaci szereplőket.

A döntés indoklásaként a Mol tőkeszerkezetének optimalizációját hozta fel. Miközben a cég jelentős készpénztömeggel bír, 2007. március végén nettó betétesi pozíciója 876 millió dollárt ért el, elfogyni látszanak az akvizíciós célpontok. A tranzakciót elvileg a nemzetközi előírásoknak megfelelő törvényi szabályozás akadályozná, amely szerint tőzsdei cég nem tarthat tíz százaléknál több saját részvényt a tulajdonában. Ezt a Mol úgy oldotta meg, hogy kölcsönadott 8,7 millió részvényt az OTP-nek, a papírok jogi értelemben a bank tulajdonába kerültek, amely hivatalosan is bejelentette, befolyásának mértéke kilenc százalékra emelkedett. A következő évi rendes közgyűlésen (2008. áprilisban) a Mol igazgatósága felhatalmazást kér a saját részvények bevonására és további sajátrészvény-vásárlásokra. Mindazonáltal a cég közleménye szerint az igazgatóság fenn kívánja tartani a lehetőséget, hogy a saját részvényeket akvizíciók során fizetési eszközként használhassa fel.

Felvásárlás ellen küzdenek?

A bejelentés véleményünk szerint tankönyvi példája egy nem kívánt felvásárlás elleni védekezésnek, ami persze nem azt jelenti, hogy a Molnak biztosan meg is van a kérője, elképzelhető, hogy a menedzsment mindössze meg szeretné akadályozni, hogy egy ilyen helyzet egyáltalán kialakulhasson - értékelte a lépést a Portfolio.hu. A Mol tőkeszerkezete alapján tiszta felvásárlási célpontnak számít, és mint ismeretes, az elmúlt időszakban egyre több ilyen jellegű pletyka látott napvilágot. Ezt nem kis mértékben fűtötte, hogy Megdet Rahimkulov nagy tételben kezdte vásárolni a társaság részvényeit, és immár 5 százalék feletti tulajdonosnak számít a cégben.

Nem osztja ezt a véleményt Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzési vezetője. Bár a lépés valóban alkalmas lehet egy ellenséges felvásárlás elleni védekezésre is, a Mol alapszabálya és a jelenlegi tulajdonosi struktúra szerinte bőségesen elegendő védelmet nyújt ez ellen. Az alapszabály szerint bármely befektető, tulajdoni hányadától függetlenül, maximum tízszázalékos szavazati aránnyal bírhat a döntések meghozatalában. A részvények 25 százaléka eleve le van kötve, a most kölcsönadott mennyiségen felül a Molnak opciós joga van a BNP 8 százalékos csomagjára, és saját körbe tartozik a Magnolia csoport kezében levő pakk is. Így voltaképpen 75 százaléknyi részvényből kellene úgy összeszedni több mint ötvenet, hogy az tíz százalékonként külön tulajdonosi csoportok kezén legyen. Ha ezt például off-shore cégeken keresztül valaki meg is próbálná, aligha kerülne el egy felügyeleti vizsgálatot.

Meddig mehet a Mol?

Bár a saját vásárlás ösztönzően hat a kereskedésre, a gyakori külföldi példák azt mutatják, az ilyen nekifutások néhány napig tartanak, a mai nagy emelkedés már szinte azt jelzi, a piac szinte azonnal beépítette az árba a fejleményt, így annak rövid hatása lesz - mondta Sarkadi Szabó Kornél. Hangsúlyozta: miközben egy nagyobb részvény-visszavásárlás híre nyilván emeli a keresleti nyomást, a vállalat és ezen keresztül a részvények értékét ez önmagában nem emeli. Sőt: a közlemény voltaképpen negatív hírt tartalmaz, hiszen az akvizíciós lehetőségek beszűküléséről szól.

Ha a felvásárolni tervezett részvénymennyiséget nézzük, bár együtt jelentős mennyiségről van szó, fél évre leosztva napi szinten ez nem is jelent különösebb volument - érvelt tovább Sarkadi Szabó Kornél. Szerinte az biztos, hogy nem a saját vásárlás fogja meghatározni a papírok év végi árfolyamát. Ha jön egy olajszektort vagy a régiót érintő esés, a Mol átlag alatti zuhanással átvészelheti azt, de a saját felvásárlás ennyiben jelenthet támaszt, és nem alapoz meg tartós árfolyamnövekedést. Ugyanakkor a részvények későbbi bevonását is magába foglaló saját vásárlási program egyre nagyobb direkt és indirekt befolyást eredményez a Mol-menedzsment számára a tulajdonosi szerkezetben, ami megkönnyítheti egy évekkel későbbi, megegyezésén alapuló felvásárlás lehetőségét.  • Hírek
  • Bankszámla