Orosz vásárlás a Molban – jön a Gazprom?

2007.05.25. 16:52
Erőteljes felvásárlás miatt drágultak a héten jelentős forgalmat bonyolító Mol-papírok a tőzsdén, Megdet Rahimkulov orosz befektető 5 százalék feletti közvetett befolyást szerzett a Molban. A Merril Lynch már a hét elején arról közölt elemzést, hogy a Molban a Gazprom is tulajdont szerezhet.

A Merrill Lynch egy hét elején publikált elmzésében odáig merészkedett, hogy feltételezi, hogy a Gazprom részesedést vásárol a Molban, mely szerinte a cég (összesen csaknem 23,7 százalékos) saját részvény pakettje, vagy annak egy része lehet. Ez a megállapítás önmagában még nem nagy dolog, korábban is keringtek már ilyen hírek a levegőben, azonban ha hozzátesszük azt is, hogy a héten a részvények árfolyama egy orosz hátterű bank agresszív vásárlásai miatt intenzíven emelkedett, akkor már akár vadabb következtetéseket is levonhatunk.

Mint ismeretes, csak kedden mintegy 3,3 százalékos Mol pakett fordult meg a parketten, a forgalom nagy részét pedig a Rahimkulov család tulajdonában lévő ÁÉB Bank vásárlásai adták. Péntek délutánra megszületett a bejelntés is: Megdet Rahimkulov orosz befektető 5 százalék feletti közvetett befolyást szerzett a Molban. (Rahimkulov korábban a Gazprom egyik menedzsere volt, korábban ma már általa tulajdonolt Általános Értékforgalmi Bankban is volt tulajdona az orosz óriásnak.)

Miért vonzó?

Kockázat-hozam alapon a Mol a legattraktívabb olajpapír az európai finomítók között a Merrill Lynch hét elején publikált heti olajpiaci jelentésében foglaltak szerint, mivel a magyar társaság az elemző szerint nemcsak a használatos piaci mutatók alapján az egyik legjobb, hanem az orosz gázipari terjeszkedés szempontjából is egyre inkább felértékelődik. Az elemző gondolatmenete szerint a MOL jól pozicionált arra, hogy kedvező értékeltségi szinten hajtson végre eszközcseréket orosz partnerekkel és így pótlólagos eszközökre tegyen szert a stratégiai tervek teljesíthetőségéhez.

A Merrill szerint a Mol elmúlt hónapokban mutatott nyomott teljesítményének egyik oka az volt, hogy a piac egy túlfizetett akvizíciótól tart, hiszen mint ismeretes, a 2010-es stratégiai célok teljesítéséhez a társaságnak ma már egyértelműen akvizíciókra van szüksége. Az elemző ugyanakkor úgy véli, hogy a MOL nemhogy túlfizetni nem fog, hanem még igen attraktív értékeltségi szinten is juthat eszközökhöz, melynek oka a stratégia jelentőségű gázüzlet, amely több orosz partnert érdekelhet, elsősorban a Gazpromot.

Egy házasság anatómiája

A Merill elsősorban két oldalról lát együttműködési lehetőséget a Mol és a Gazprom között. Az akvizíciók vonatkozásában a MOL és a Gazprom együtt pályázhat orosz kitermelési lehetőségekre, úgy ahogy tették ezt annak idején az Udmurtneft-re. A zöldmezős beruházások esetében a MOL a Gazprom-mal (pontosabban a GazpromNeft-tel) közösen kezdheti meg kitermelni az orosz óriás olajkészleteit. A Gazprom elsősorban a földgáz üzletre koncentrál, miközben óriási olajmezői vannak, nagyrészt gyakorlatilag kihasználatlanul.

A neves befektetési bank szerint a Gazprom számára a Mol abszolút vonzó partner a társaságot és az egész országot a nyugat-európai földgázszállítás szempontjából nélkülözhetetlenné tevő földrajzi helyzet miatt. Bővebben erre két okot említi a Merrill. A raktározást, mivel a MOL éppen egy 12 milliárd köbméteres gáztározó építésén munkálkodik, a kimerült magyar gázmezők helyén. Ez a mennyiség az éves magyar fogyasztásnak 3,5-szöröse, így aligha szolgál majd csakis a magyar ellátásbiztonság megteremtésére, sokkal inkább alkalmas lesz majd az ingadozó nyugat-európai szükséglet pufferelésére. A másik a Kék Áramlat vezeték: a Merril Lynch szerint az, hogy a Mol nem zárkózik el a projekttől, mely a Gazprom dominanciáját megtörni hivatott Nabucco projekt vetélytársa, a Gazprom számára hosszú távon felbecsülhetetlenül értékes partnerré teszi. Mint ismeretes a Mol a Nabucco projektnek is alapító tagja.

Kézenfekvő kézfogó

A fentiek ismeretében a Gazprom és a Mol összefonódása a Merril szerint kézenfekvőnek tűnik, melyet tovább erősít az a tény, hogy az orosz óriás előszeretettel alkalmaz az eszközcseréket, hogy beférkőzhessen a számára stratégiai fontosságú területekre. Az elemző úgy véli, hogy a Gazprom valószínűleg részesedést fog vásárolni a magyar olajtársaságban, mely könnyen elképzelhető, hogy a 10 százalékos sajátrészvény pakett, vagy a Magnolia-n keresztül kontrollált további 13,7 százalékos pakett, esetleg ezeknek egy része lehet. A magyar-orosz kapcsolatok a Merrill szerint már eleve jók, ami miatt a Mol kevésbé sebezhető a többi kelet-európai olajtársasággal szemben az orosz ellátásbiztonság tekintetében, azonban a részvénycsomagért cserébe a Mol biztosíthatná magának az olajellátást hosszú távon is Oroszországból.  • Tippek
  • Árfolyam