Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orosz vásárlás a Molban – jön a Gazprom?

2007.05.25. 16:52
Erőteljes felvásárlás miatt drágultak a héten jelentős forgalmat bonyolító Mol-papírok a tőzsdén, Megdet Rahimkulov orosz befektető 5 százalék feletti közvetett befolyást szerzett a Molban. A Merril Lynch már a hét elején arról közölt elemzést, hogy a Molban a Gazprom is tulajdont szerezhet.

A Merrill Lynch egy hét elején publikált elmzésében odáig merészkedett, hogy feltételezi, hogy a Gazprom részesedést vásárol a Molban, mely szerinte a cég (összesen csaknem 23,7 százalékos) saját részvény pakettje, vagy annak egy része lehet. Ez a megállapítás önmagában még nem nagy dolog, korábban is keringtek már ilyen hírek a levegőben, azonban ha hozzátesszük azt is, hogy a héten a részvények árfolyama egy orosz hátterű bank agresszív vásárlásai miatt intenzíven emelkedett, akkor már akár vadabb következtetéseket is levonhatunk.

Mint ismeretes, csak kedden mintegy 3,3 százalékos Mol pakett fordult meg a parketten, a forgalom nagy részét pedig a Rahimkulov család tulajdonában lévő ÁÉB Bank vásárlásai adták. Péntek délutánra megszületett a bejelntés is: Megdet Rahimkulov orosz befektető 5 százalék feletti közvetett befolyást szerzett a Molban. (Rahimkulov korábban a Gazprom egyik menedzsere volt, korábban ma már általa tulajdonolt Általános Értékforgalmi Bankban is volt tulajdona az orosz óriásnak.)

Miért vonzó?

Kockázat-hozam alapon a Mol a legattraktívabb olajpapír az európai finomítók között a Merrill Lynch hét elején publikált heti olajpiaci jelentésében foglaltak szerint, mivel a magyar társaság az elemző szerint nemcsak a használatos piaci mutatók alapján az egyik legjobb, hanem az orosz gázipari terjeszkedés szempontjából is egyre inkább felértékelődik. Az elemző gondolatmenete szerint a MOL jól pozicionált arra, hogy kedvező értékeltségi szinten hajtson végre eszközcseréket orosz partnerekkel és így pótlólagos eszközökre tegyen szert a stratégiai tervek teljesíthetőségéhez.

A Merrill szerint a Mol elmúlt hónapokban mutatott nyomott teljesítményének egyik oka az volt, hogy a piac egy túlfizetett akvizíciótól tart, hiszen mint ismeretes, a 2010-es stratégiai célok teljesítéséhez a társaságnak ma már egyértelműen akvizíciókra van szüksége. Az elemző ugyanakkor úgy véli, hogy a MOL nemhogy túlfizetni nem fog, hanem még igen attraktív értékeltségi szinten is juthat eszközökhöz, melynek oka a stratégia jelentőségű gázüzlet, amely több orosz partnert érdekelhet, elsősorban a Gazpromot.

Egy házasság anatómiája

A Merill elsősorban két oldalról lát együttműködési lehetőséget a Mol és a Gazprom között. Az akvizíciók vonatkozásában a MOL és a Gazprom együtt pályázhat orosz kitermelési lehetőségekre, úgy ahogy tették ezt annak idején az Udmurtneft-re. A zöldmezős beruházások esetében a MOL a Gazprom-mal (pontosabban a GazpromNeft-tel) közösen kezdheti meg kitermelni az orosz óriás olajkészleteit. A Gazprom elsősorban a földgáz üzletre koncentrál, miközben óriási olajmezői vannak, nagyrészt gyakorlatilag kihasználatlanul.

A neves befektetési bank szerint a Gazprom számára a Mol abszolút vonzó partner a társaságot és az egész országot a nyugat-európai földgázszállítás szempontjából nélkülözhetetlenné tevő földrajzi helyzet miatt. Bővebben erre két okot említi a Merrill. A raktározást, mivel a MOL éppen egy 12 milliárd köbméteres gáztározó építésén munkálkodik, a kimerült magyar gázmezők helyén. Ez a mennyiség az éves magyar fogyasztásnak 3,5-szöröse, így aligha szolgál majd csakis a magyar ellátásbiztonság megteremtésére, sokkal inkább alkalmas lesz majd az ingadozó nyugat-európai szükséglet pufferelésére. A másik a Kék Áramlat vezeték: a Merril Lynch szerint az, hogy a Mol nem zárkózik el a projekttől, mely a Gazprom dominanciáját megtörni hivatott Nabucco projekt vetélytársa, a Gazprom számára hosszú távon felbecsülhetetlenül értékes partnerré teszi. Mint ismeretes a Mol a Nabucco projektnek is alapító tagja.

Kézenfekvő kézfogó

A fentiek ismeretében a Gazprom és a Mol összefonódása a Merril szerint kézenfekvőnek tűnik, melyet tovább erősít az a tény, hogy az orosz óriás előszeretettel alkalmaz az eszközcseréket, hogy beférkőzhessen a számára stratégiai fontosságú területekre. Az elemző úgy véli, hogy a Gazprom valószínűleg részesedést fog vásárolni a magyar olajtársaságban, mely könnyen elképzelhető, hogy a 10 százalékos sajátrészvény pakett, vagy a Magnolia-n keresztül kontrollált további 13,7 százalékos pakett, esetleg ezeknek egy része lehet. A magyar-orosz kapcsolatok a Merrill szerint már eleve jók, ami miatt a Mol kevésbé sebezhető a többi kelet-európai olajtársasággal szemben az orosz ellátásbiztonság tekintetében, azonban a részvénycsomagért cserébe a Mol biztosíthatná magának az olajellátást hosszú távon is Oroszországból.