Szilárda
-4 °C
2 °C

Oligarchákkal érkezik az új cár Bécsbe

2007.05.23. 07:38
A Nabucco fővárosának is számító Bécsbe érkezik ma Putyin orosz elnök, akit elkísér az osztrák Strabagban és immár Ferihegyen is tulajdonos Oleg Gyeripaszka, valamint a Gazprom vezér Alekszej Miller is. Az OMV vezetésével tervezett Nabucconak az oroszok több tördöfést is bevittek az elmúlt hetekben.

Oligarchák illusztris sora kíséretében érkezik ma kétnapos hivatalos látogatásra Ausztriába Vlagyimir Putyin orosz államfő. Alekszej Miller Gazprom-vezér, a Strabag AG-ban áprilisban 30 százalékos tulajdonrészt szerzett Oleg Gyeripaszka és Viktor Vekszelberg alumíniummágnás személyesen, Roman Abramovics olajmilliárdos képviselője útján lesz jelen, így várhatóan jelentős üzletek is köttetnek a háttérben Bécsben.

Napirenden a Nabucco

A látogatás egyik kiemelt eseményeként az oligarchák és Putyin - a vendéglátó Alfred Gusenbauer osztrák kancellár kíséretében - az Osztrák Gazdasági Kamarába (WKÖ) is ellátogatnak, ahol tárgyalásokat folytatnak Christoph Leitl WKÖ-elnökkel. Leitl szerint az orosz vendégek több százmillió eurós üzleteket hoznak magukkal, például a papíripar területén. Maga Gusenbauer azt is elismerte, hogy a gázügyek a politikai megbeszélések napirendjén is igen előkelő helyen állnak majd.

"Biztos vagyok abban, hogy képesek vagyunk garantálni a fennakadások nélküli gázellátást" - nyilatkozott közvetlenül Putyin útja előtt Gusenbauer egy orosz újságnak. Mint ismert, Ausztria központi szerepet szeretne betölteni az Európába szállított orosz gáz elosztásában, és egy óriás gáztározó osztrák földön megépítése is felmerült.

Az EU által támogatott Nabucco vezeték tervezett végpontja szintén Ausztria lenne. Ám az oroszok május közepén arról állapodtak meg Kazahsztánnal és Türkmenisztánnal, hogy a kivitelre szánt gázt rajtuk keresztül exportálják majd Nyugat-Európába, mellőzve a Nabuccót. A Gazprom pedig a napokban közölte, hogy közreműködése nélkül a Nabucco életképtelen lenne. Ez nem feltétlenül csak a közép-ázsiai gáz reexportját, hanem orosz gáz betáplálását is jelentheti.

Enyhítenék a feszültséget

A Putyin-látogatás politikai síkján egyrészt a Nyugat és a Kreml közötti, egyre éleződő feszültségek tompítási kísérlete, másrészt azok újabb manifesztálódása egyaránt várható. Egyes elemzők szerint az EU megosztására irányuló, Moszkva által régóta alkalmazott politika újabb "kísérleti terepe" lesz az uniós tag, ám a NATO-n kívül maradó Ausztria, amely az oroszok által sokat bírált lengyel- és csehországi rakétapajzs-telepítési terveket is ellenzi.

A Kreml korábban, még Gerhard Schröder kancellársága alatt sikeresen kötött különalkukat Németországgal (Schröder személyes jó barátja lett Putyinnak), ezt a szerepet egyes elemzők szerint most az időközben szocdemes irányításúvá vált Ausztria veheti át a némettudását ötévnyi drezdai kémkedése idején elmélyítő orosz elnök számára. Másrészt azonban az orosz belső viszonyok ostorozása is napirendre kerülhet, a demokrácia fokozatos felszámolása és az ellenzék ellehetetlenítése apropóján. Jellemző, hogy a Kreml illetékesei két nappal a látogatás előtt váratlanul lemondták az orosz államfő interjúját az ORF-en, mert a tévécsatorna egy olyan riport sugárzását tűzte műsorra tegnapra, amelynek előzetes beharangozójában az elnököt az "új cárnak" nevezték, és titkosszolgálati múltjára is utaltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!