Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

MOL: a nagyfogyasztók álljanak át olajra!

2006.01.01. 20:52
Az orosz gázcsapok elzárása után bekövetkezett nyomáscsökkenés hatására a MOL felszólítja nagyfogyasztóit, hogy hétfőtől gáz helyett olajat használjanak, mondta az olajtársaság kommunikációs igazgatója a távirati irodának. Kóka János gazdasági miniszter korábban biztosított mindenkit, hogy sem a lakossági, sem az ipari fogyasztók nem érzékelik a nyomásesést.
"Hétfő reggeltől egyes nagyfogyasztókat, erőműveket, fűtőműveket felszólítunk arra, hogy az érvényben lévő szerződésnek megfelelően álljanak át más fűtőanyagra, olajra. Ez még nem korlátozás" - közölte Ferencz I. Szabolcs, a MOL Rt. szóvivője.

Jelenleg 25 százalékkal kevesebb földgáz érkezik Magyarországra. A vasárnap reggeli órákban 5-10 százalékkal kevesebb érkezett, a nap folyamán ez az érték felemelkedett 25 százalékra. Ez az utóbbi órákban stabilizálódott.

"A lakossági igények kielégítéséhez szükséges gázmennyiség rendelkezésre áll a MOL tárolóiban. Ebben a vonatkozásban korlátozásra nincs okunk" - közölte Ferencz I. Szabolcs.

Az orosz állami gázmonopólium újév reggelén látott hozzá a gázcsapok elzárásához, miután Ukrajna elutasította drasztikus áremelési követelését. A Gazprom vasárnap délelőtt fél tíz (közép-európai idő szerint reggel fél nyolc) után kezdte meg a nyomás csökkentését az Ukrajnába irányuló két fővezetéken. Európa földgázszükségletének egynegyedét Oroszországból szerzi be, többségét az Ukrajnán át haladó vezetéken keresztül.

Ferencz I. Szabolcs elmondta: egyes nagyfogyasztókkal a szerződéskötés során megállapodtak, hogy árkedvezményt kapnak, de cserébe vállalják, hogy a jelenlegihez hasonló helyzetekben átállnak olajra.

A mostani lépés az elmúlt éveket tekintve korántsem példátlan, többször is előfordult, hogy például egy hosszabban tartó hideg időszak miatt egyes nagyfogyasztóknak át kellett állniuk a gázról a fűtőolajra - jegyezte meg a MOL kommunikációs igazgatója.

Hozzátette: folyamatosan figyelik az eseményeket, de eddig hivatalos tájékoztatást sem az orosz, sem az ukrán féltől nem kaptak.

"A csőnek az innenső oldaláról meg sem lehet állapítani, hogy az oroszok eleve nem tettek annyi anyagot a csőbe, vagy az ukránok csapolták meg közben. Viszont mivel ez nem olyan probléma, amely csak Magyarországot érinti, hanem legalább annyira érinti Ausztriát, Olaszországot, Csehországot, ezért mindenképp abból indulunk ki, hogy ez a kérdés napokon belül megoldódik. Magyarország szerencsére jelentős gáztárolási kapacitással van ellátva" - mondta a MOL kommunikációs igazgatója.

Kóka János: a gázfogyasztók semmit nem fognak érezni

A magyarországi gázfogyasztók semmit nem fognak érezni az orosz gázcsapok elzárásából, de az eset kapcsán Magyarország kezdeményezésére már a napokban egyeztetett álláspontot fognak képviselni a V4-ek Brüsszelben, mondta a gazdasági miniszter az MTI-nek vasárnap.

"Magyarország gázellátása biztonságban van. A Gazprom és diplomáciai forrásaink egyöntetűen fennakadásmentes szállítást ígérnek, nincs tehát veszély. Annak érdekében, hogy ne is legyen, levélben fordulok a V4-ek energiaügyi minisztereihez, hogy egyeztessük kedden az álláspontunkat a gázellátással kapcsolatban" - mondta Kóka János.

Az orosz állami gázmonopólium újév reggelén látott hozzá a gázcsapok elzáráshoz, miután Ukrajna elutasította drasztikus áremelési követelését. A Gazprom vasárnap délelőtt fél tíz (közép-európai idő szerint reggel fél nyolc) után kezdte meg a nyomás csökkentését az Ukrajnába irányuló két fővezetéken. Európa földgázszükségletének egynegyedét Oroszországból szerzi be, többségét az Ukrajnán át haladó vezetéken keresztül.

Kóka János már korábban kérte az EU energiaügyi biztosának segítségét. A biztos válaszában az európai gázszállítások kimaradásának közvetlen veszélye esetére az érintett energiaügyi miniszterek összehívását ígérte. A találkozóra január 4-én kerül sor.

Brüsszelben a V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) igyekeznek majd közös energiapolitikai álláspontot képviselni - jegyezte meg a szakminiszter.

"A magyar kormány nem hagyhatja, hogy két ország, Ukrajna és Oroszország gázár-vitája az Európai Uniót veszélyeztesse. Tekintettel arra, hogy a legveszélyeztetettebb zónában vagyunk, nekünk fel kell lépnünk rövid távon a probléma megoldását sürgetve, és hosszú távon stratégiai gáztároló építéssel. A Nabucco földgázvezeték megépítésének sürgetésével(...) nagyon sürgősen oldanunk kell a visegrádi országok szempontjából igen veszélyes egyoldalú gázbetáplálási infrastruktúrát" - hangsúlyozta Kóka János.

A miniszter az újév napján rendkívüli értekezletet tartott, amin áttekintették az ukrajnai gázszállítások leállítása után kialakult helyzetet. "Azt tapasztaltuk, hogy miközben Ukrajnában az oroszok által szállított gázmennyiség mintegy harmadával csökkent, ehhez képest a magyar-ukrán határon mért nyomáscsökkenés csak minimális, 5 és 10 százalék között van" - mondta.

Kóka János elmondta, hogy egy ilyen nyomáscsökkenést bőségesen tud fedezni a magyar rendszer mintegy 2,5 milliárd köbméternyi gáztartaléka. "Az 5-10 százalékos nyomáscsökkenés a meglévő tartalékainkkal úgy egyenlíthető ki, hogy semmilyen fogyasztó, sem a lakossági, sem az ipari fogyasztók nem érzékelik a változásokat" - hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: nem lehet tudni, hogy meddig tart a nyomáscsökkenés. "A Gazprom folyamatosan úgy nyilatkozik, hogy teljesíteni fogják a szerződéses kötelezettségeiket, amit vállaltak Nyugat-Európa, illetve az Ukrajnától nyugatra lévő partnereikkel szemben. Bízom benne, hogy ez egy technikai kérdés. Azzal párhuzamosan, hogy megoldódik a probléma, visszaáll az eredeti nyomás is" - mondta Kóka János.

Hozzátette: felvették a kapcsolatot Európa több gázszolgáltatójával, a Gas de France-szal, a Ruhrgázzal, hogy megvizsgálják, milyen módon lehet egy, a mostaninál nagyobb kimaradás esetén alternatív gázbeszerzési forrásokat találni.

"Nyilván ezek sokkal költségesebbek lennének. Ezen a ponton fontos, hogy ez a most kialakult probléma felhívja arra a figyelmet, hogy az energiapolitika homlokterében nem a gáz és villamos energia ára kellene, hogy legyen. Az is nagyon fontos, hogy a lakosságot megvédjük az áremelésektől, de még nagyobb felelősségünk, hogy biztosítsuk folyamatosan a gázellátást, illetve a villamos energia ellátást" - fejtette ki Kóka János.

Ausztriában is esik a nyomás

Vasárnap délutánra Ausztriában is csökkent az Ukrajnán át érkező orosz gáz mennyisége - erősítette meg az OMV olaj- és gázkonszern szóvivője. Bettina Gneisz az osztrák hírszolgálati irodának elmondta, hogy 17 órakor már a szokásos mennyiségnél 18 százalékkal kevesebb földgáz érkezett.

Mint hozzáfűzte, a kiesést a jelenlegi időjárási viszonyok fennmaradása esetén hosszabb ideig is pótolni tudják az osztrák tartalékokból. A szóvivő szerint az ausztriai gáztartályok "tele vannak", és a hosszabb idő több hetet jelenthet. Korábbi lapjelentések szerint Ausztria gáztartalékai jelenleg mintegy 2,25 milliárd köbméterre tehetőek.

Az osztrák tömegtájékoztatás emlékeztetett arra, hogy vasárnap délelőtt az osztrák gazdasági minisztérium még arról adott hírt, hogy a terveknek megfelelően érkezik az orosz gáz Ausztriába, délután viszont Magyarország és Szlovákia is - amelyek területén keresztül az alpesi országba érkezik a fűtőanyag - a gázszállítás jelentős csökkenését jelentette be.

Ausztria éves gázfelhasználása 8,6 milliárd köbméter. Ennek a mennyiségnek az 59 százaléka Oroszországból, 12,5 százaléka Németországból, 9 százaléka Norvégiából érkezik, és 19,5 százalékát biztosítja a hazai kitermelés. Az OMV 1,25 milliárd köbméter gázt termel ki Ausztriában, ez a hazai szükségletek 15 százalékát fedezi.

Az osztrák OMV konszern volt az első nyugat-európai cég, amely még 1968-ban megkötötte az első nyugati gázszállítási szerződést Moszkvával, és a cég bejelentése szerint soha és semmiféle szállítási probléma sem adódott az azóta eltelt időszakban. Ausztria idén januárban még 15,4 eurócentet fizetett 1 köbméter gázért, december 1-jén viszont már 21,9 centet, míg Moszkva most 19,3 centet kér Ukrajnától, amely azonban csak 6,7 centet lenne hajlandó fizetni.

Nyomáscsökkenés érezhető Szlovákiában

Nyomáscsökkenést észlelt a Szlovákián áthaladó gázvezetékben az SPP szlovák gázművek vasárnap - miután Oroszország délelőtt elkezdte az Ukrajnának szánt gázszállítás leállítását -, a szlovákiai gázellátás helyzete azonban nem vált kritikussá.

Dana Krsakova SPP-szóvivő úgy nyilatkozott, hogy az orosz gázcsapelzárásnak elvileg a nyomáscsökkenés ellenére sem szabad kihatnia a szlovákiai gázellátásra. Az SPP egyelőre minden ügyfelét rendben ki tudja szolgálni.

A szóvivő hangsúlyozta: Szlovákia közvetlenül Oroszországgal kötött gázszállítási szerződést, ezért a Szlovákiába irányuló gázszállításra semmilyen hatást nem kell gyakorolnia annak, hogy a Gazprom orosz gázmonopólium megkezdte az Ukrajnának szánt szállítások leállítását.

Az SPP "elegendő gáztartalékkal" rendelkezik szükség esetére - fűzte hozzá a szóvivő. Az RWE Transgas cseh gázimportőr vasárnap napközben tudatta, hogy a Csehországba irányuló gázszállításban nem volt fennakadás.