József, Bánk
-7 °C
0 °C

Jó befektetés a Molnak az INA

2004.04.20. 09:02
A két olajtársaság együttműködése dollármilliók megspórolását teszi lehetővé. A horvát vállalatnak azonban még van fejlesztenivalója.
Egyértelműen jó befektetésnek minősíthető a horvát INA megvásárlása - mondta a Világgazdaságnak Geszti László, a cég gazdasági vezérigazgató-helyettese. A szakember szerint komoly munkával három-öt éven belül elérhető, hogy a nettó nyereség elérje a 180-190 millió dollárt éves szinten. Ehhez azonban változtatni kell a vállalatirányítási módszereken, és át kell alakítani a horvát cég költséggazdálkodását.

Átalakítás

Szerkezeti felépítésében nagyon hasonlít egymásra a Mol és a horvát INA olajtársaság, mivel mindkét cég integrált olajvállalatként működik. A két társaság közötti különbség inkább abban van, hogy a horvát vállalat vezetési gyakorlata még nem olyan kifinomult, mint a Molé. Ennek az az oka, hogy az állami vállalati időszak most kezd csak véget érni a horvát olajtársaságnál, így azok az üzemgazdasági módszerek, amelyeket a Mol már 10-12 éve alkalmaz, most kezdenek csak kialakulni a horvát olajtársaságnál. Az INA ugyanis a Mol belépésével vált magánvállalattá, és ezáltal lett rákényszerítve arra, hogy kizárólag a nyereségre koncentráljon.

Geszti László az elmúlt hat hónap tapasztalatai alapján úgy látja, hogy a horvát kormány által kinevezett vezetők is elsősorban szakmai szempontok szerint döntenek a társaságnál. A Mol által kinevezett vezetőkkel a munkakapcsolat is úgy alakult, hogy nem volt "kenyértörés". Geszti László úgy látja, a Molban azért egységesebb az irányítás, mert az üzleti érdek soha nem kerül konfliktusba a vállalati érdekekkel.

Az INA tavalyi üzleti eredménye megfelelő volt Geszti László szerint, s már ez is biztosítja a Mol által befektetett 505 millió dollár megtérülését. Az INA csoportszinten 2002-ben az egyszeri, vagyis nem megismétlődő tételek nélkül mintegy 80-90 millió dolláros nyereséget ért el, míg tavaly ez 135 millió dollárra nőtt. Korábban voltak olyan hírek, hogy tavaly csökkent az INA nyeresége, ami kunában és az egyszeri tételekkel együtt igaz is, Geszti László szerint azonban nem ez a szám mutatja a tényleges teljesítményt.

Nyereséges

Bár az INA egészében nyereséges, különböző okok miatt azonban a feldolgozás- és kereskedelem-üzletág nullszaldó körüli eredményt tud csak produkálni. Geszti László úgy véli, a különböző üzletágak közül a finomítás és kereskedelem tudott a legkevésbé alkalmazkodni a szabadpiaci viszonyokhoz. Összehasonlítva a Mollal vagy más hasonló olajipari céggel, ennek az üzletágnak "van mit behoznia" - mondta a gazdasági ügyekért felelős vezető. A feldolgozás- és kereskedelem-üzletágnak három problémával kell megküzdenie. Egyrészt hatékonyabbá kell tenni az irányítási módszereket, másrészt pedig be kell hozni a minőségi elmaradást. Az uniós minőségi szintet jelentős beruházásokkal várhatóan 2008-ig érik el az INA finomítói.

A tavalyi évben az INA összesen 280 millió dollárt ruházott be , amiből csak egy kisebb részt kellett fedezni hosszú lejáratú hitellel. A gazdasági vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta: az INA eladósodottsága egyébként csak jelképes nagyságrendű más olajtársaságokhoz képest, mivel a nettó adóságállomány a saját tőkéhez viszonyítva csupán 14 százalékot tesz ki. A harmadik ok az, hogy az állam még nem vonult ki teljesen az árképzés területéről, az üzemanyagáraknál ugyanis felső korlátot határoznak meg.

Közös ügy

Geszti László beszámolt arról is, hogy már megkezdődött a szinergiák kiaknázása a két cég között. Első lépésben a kőolajbeszerzést egységesítették, ami egyértelműen olcsóbbá tette az INA kőolajbeszerzését, míg a megnövekedett mennyiség jobb tárgyalási pozíciót jelent a Molnak a jövőre nézve. Az INA számára ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egymillió tonna kőolaj beszerzésén 15-20 millió dollárt tud megspórolni a Mol által nyújtott feltételekkel. A másik terület, ahol most végzik a szinergia kialakítását, az az, hogy a volt Jugoszlávia területén optimalizálják tevékenységüket. Itt azt tervezik, hogy az INA a Moltól szerzi be a kőolajat.

Ez az INA számára azért jó, mert a Mol már jelenleg is az ottani elvárásoknak megfelelő európai minőséget gyártja, az INA pedig így az általa előállított kicsit gyengébb minőségű termékeit tengeri úton tudja olyan piacokra szállítani, ahol a magasabb minőség még nem elvárás. Továbbá dolgoznak a kitermelési tevékenységben rejlő szinergiák kiaknázásán is a két olajvállalat között. A két társaság kitermelési tevékenysége nagyjából ugyanakkora, azonos problémákkal - mondta Geszti László. A szinergiák a költségek csökkentésére irányulnak, például közös kutatásokkal.