Viola
-6 °C
-2 °C

Boszniában vásárol a Mol-INA

2007.02.09. 21:52
Elhárult az akadály a Mol-INA boszniai benzinkútszerzése elől, s így a konzorcium megvásárolja az Energopetrol 67 százalékát.

Az INA, a Mol és az Energopetrol olajipari vállalat magas rangú képviselői Szarajevóban pénteken jegyzőkönyvet írtak alá arról, hogy a horvát-magyar konzorcium megveheti a boszniai cég benzinkútjait.

A Mol-INA, illetve az Energopetrol közötti szerződést a bosnyák miniszterelnök jelenlétében írták alá. A Mol-INA konzorcium 2006. szeptember 8-án kötött szerződést Bosznia-Hercegovina kormányával az Energopetrol 67 százalékos tulajdonának megszerzéséről.

Tőkeemeléses tulajdonszerzés

A szerződés szerint a Mol-INA konzorcium tőkeemelés útján válik az Energopetrol 67 százalékos tulajdonosává. A tőkeemelés pénzügyi forrásként szolgál az Energopetrol hiteleinek visszafizetésére. A Mol-INA konzorcium tranzakciójáról korábban közölték, hogy a vevő újonnan kibocsátott Energopetrol részvényeket jegyez 30,7 millió eurónak megfelelő 60 millió konvertibilis márka értékben.

A jegyzést követően a Mol-INA konzorcium részesedése 67 százalék, a szövetségi kormányé 22 százalék lesz az Energopetrolban, a fennmaradó 11 százalék a kisrészvényesek tulajdona. A Mol-INA konzorcium 10,2 millió konvertibilis márkát, 5,1 millió eurót utal át Bosznia-Hercegovina kormánya részére a többségi tulajdon megvásárlásáért. A Mol és az INA 150 millió konvertibilis márkát, 76,7 millió eurót biztosít az Energopetrol részére beruházási programja finanszírozására a következő három évben.

Még számos feltételnek kell teljesülnie

A tranzakció zárásához számos feltétel teljesülése szükséges, köztük Bosznia-Hercegovina versenyhivatalának jóváhagyása. Az MTI információi szerint a konzorcium által átutalt pénz optimális esetben néhány hét alatt megérkezik, majd szintén néhány hét alatt elindulhat az új cég bejegyzése. Ez összesen mintegy két hónapot vesz igénye. Amikor ez megtörtént, 30 napon belül az új tulajdonosok összehívják a közgyűlést.

A korábbi közlések szerint az Energopetrolnak 65 töltőállomása és 15 százalékos piaci részesedése van Bosznia-Hercegovinában, a Mol-INA pedig három éven belül 25 százalékos piaci részesedést szeretne elérni 100 kúttal. A Mol és az INA már jelen van az ország növekvő nagy- és kiskereskedelmi piacán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!