Olivér
4 °C
8 °C

Sem az Ariel, sem a Persil nem a legjobb folteltávolító

2003.09.05. 12:45
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa fogyasztók megtévesztése miatt hárommillió forintra bírságolta az Ariel mosópor gyártóját. Korábban emiatt a Persil gyártóját is megbüntették.
A GVH MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint azért indított versenyfelügyeleti eljárást a társaság ellen, mert egy 2003. évi televíziós reklámkampányában, továbbá szórólapokon és posztereken azt állította, hogy Ariel Automat elnevezésű mosópor a "legjobb a folteltávolításban".

A GVH versenytanácsa ugyan megállapította, hogy "a cég mosópora a tipikus makacs foltokat a legjobban eltávolító általános mosószer a piacon, azonban ezt az állítást csak a szakértők által vizsgált foltok többségére igazolta". Az azonban nem volt megállapítható, hogy az összes tipikus makacs foltot kiemelkedően eltünteti, mosási hőmérséklettől, mosási módtól, textíliától, szennyeződéstől függetlenül, áll a GVH közleményében. A versenytanács szerint a cég reklámállítása alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére, ezért a bírság kiszabása mellett megtiltotta a kifogásolt magatartás folytatását.

A Henkel ellen nem először indult eljárás

A GVH Versenytanácsa július végén hárommillió forint bírságot szabott ki a Henkel Magyarország Kft.-re a Persil Power Perls mosószer megtévesztésre alkalmas két televíziós reklámja miatt. A reklámüzenet szerint a mosószer valamennyi más mosószernél hatékonyabb folteltávolító képességgel rendelkezik. A Henkelnek valamennyi Magyarországon kapható mosószer vonatkozásában bizonyítania kellett volna, hogy a reklám állítása megfelel a valóságnak, ám ilyen bizonyítékot nem terjesztett elő. A Versenytanács enyhítő körülményként értékelte, hogy a kft. a reklámfilmek sugárzását az eljárás megindulása után leállította, illetve hajlandóságot mutatott azok átdolgozására. Súlyosbító körülmény viszont, hogy a Henkel ellen 2003-ban már a második eljárás indult a fogyasztók megtévesztésére alkalmas hirdetések kapcsán.

A Henkel keddi közleményében jelezte, hogy tudomásul veszi a Versenytanács döntését, de azzal nem ért egyet. A vállalat közölte, hogy egy független németországi kutatóintézetben elvégzett vizsgálat szerint, ha nem is minden, de a legtöbb foltot valóban az ő mosóporuk távolította el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?