Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lemond a büdzsé tizenötmilliárdról

2006.03.29. 09:28
Várhatóan még az idén 5 százalékra csökken a magánlakások felújítása során elszámolt munkadíj, a kisebb javítások, valamint az otthoni ápolás áfakulcsa. Az erre vonatkozó kérelmet tegnap juttatta el Brüsszelbe a kabinet.
A korábbi kormánydöntésnek megfelelően hétfőn juttatta el a kabinet Brüsszelbe a még az idén alkalmazandó áfacsökkentési kérelmeket - jelentette be Batiz András kormányszóvivő. Az EU pénzügyminisztereinek januári megállapodása alapján az áfairányelvből választható kínálatból a kormány az otthoni ápolás, a magánlakások felújítása és kisebb javítási szolgáltatások esetében kívánja 25-ről 5 százalékra csökkenteni az áfakulcsot.

A pénzügyminisztérium számításai szerint ez 15 milliárd forintos kiesést jelent az idei költségvetésnek, mivel a kedvezményes szabályozást már július 1-jétől alkalmazni lehet. Többletbevételt hozhat ugyanakkor, hogy alacsonyabb áfakulcs mellett nőhet a legálisan, számlával dolgoztató megrendelők száma, vagyis fehéredik valamelyest az építőipar.

Arról eddig eltérő vélemények láttak napvilágot, hogy mennyivel mérsékelheti a lakásfelújítás tényleges költségét, ha a munkadíj áfája 5 százalékra csökken. Jellemzően az összköltség 25-30 százalékát teszik ki a munkadíjak, így a végösszeg 4 százalékkal lehet alacsonyabb. Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke ugyanakkor korábban 6-7 százalékra tette az alacsonyabb áfa által elérhető árcsökkenés mértékét.

Komolyabb volumenű könnyítés lehet, ha a tegnap is megerősített terveknek megfelelően valóban bevezeti a jelenlegi vagy a majdani kormányzat a szociális lakásépítésre az EU áfairányelvének H melléklete szerint alkalmazható kedvezményes kulcsot. Ehhez nem szükséges Brüsszel engedélyét kérni, a szociális lakás jogi meghatározása azonban még hátravan - feltételezhetően a megfogalmazástól erősen függő fiskális kihatások kiszámításával együtt (a jogszabály-módosításon már dolgoznak a PM-ben). Batiz korábbi nyilatkozata szerint a szociális lakás rászorulóknak kell hogy segítséget nyújtson, így kedvezményes áfát nem biztosítanák mindenkinek.

A kedvezményes kulcsot várhatóan a választások kimenetelétől függetlenül bevezetik Magyarországon: az 5 százalékos adómérték alkalmazását elsőként Orbán Viktor dobta be a köztudatba, ám a bevezetés meggyorsítására összehívott rendkívüli ülés nem volt határozatképes. A szükséges jogszabály-módosításról így majd a legkorábban május végén felálló új országgyűlés dönthet.