Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Újabb megszorítás várható

2006.09.04. 06:18
A konvergenciatervben szereplő, és az eddig ismertetetten túli elvonásokon túl újabb lefaragásokra számíthat a felsőoktatás. A Világgazdaság úgy tudja, a maradványképzési kötelezettség nagyobb lesz a tervezettnél, és a beruházási szerződéseket is át kell majd írni.

A konvergenciaprogramban felvázolt költségvetési hiánytervek és államadósságszámok megvalósulásához az eddig bejelentetteken túl további lépésekre lehet szükség – értesült a Világgazdaság. A lap információi szerint a kormányzat azt látná szívesen, ha a felsőoktatásban a tavalyi mintegy 35 milliárd forintnál is nagyobb, közel 45 milliárdnyi maradvány képződne az idén.

Az egyetemeket, főiskolákat érintő maradványképzési kötelezettség esetleges szigorítása furcsa, hiszen a pénzügyminiszter az idei hiánycél június eleji drasztikus megemelésekor általánosságban a maradványállomány csökkenését említette.

Egyenlegrontó kollégiumok

Néhány felsőoktatási intézménynek más lépésre is fel kell készülnie. A konvergenciaprogram értelmében az állam és a magánszektor együttműködésén alapuló PPP-konstrukciókat érintve csak a sztrádaépítési költségeket tüntetik fel államháztartási egyenleget rontó tételként.

Így más, börtönépítési vagy egyetemi PPP-beruházások kiadásait büdzsén kívül számolnák el. Úgy tudjuk, emiatt körülbelül tíz felsőoktatási intézmény és az építési vállalkozó cég közötti szerződést kellene módosítani, mivel a mai konktraktusok alapján 2008-ig a kiadások a GDP arányában évi 0,2-0,3 százalékponttal rontanák az államháztartási szaldót, s emelhetik az államadósságszámot.

A maradványképzési kötelezettség azt jelenti, hogy egy intézmény az adott évi előirányzatát nem költheti el teljesen, annak egy részének év végén is rajta kell maradnia a számláján. Igaz, a maradvány terhére kötelezettséget lehet vállalni, ám a teljesítés ellenértékét legkorábban csak a következő évben fizethetik ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!