József, Bánk
-7 °C
0 °C

Rettenetes a költségvetés teljesítménye

2005.06.07. 16:55
A magyar gazdaság középtávú stabilitási kilátásait változatlanul borúsnak, a költségvetési teljesítményt rettenetesnek minősítette kedden Londonban megjelent új térségi elemzésében a Merrill Lynch, amely szerint riasztó a magánszektor devizaeladósodásának mértéke és üteme.

A világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoportja minden hónapban kiad egy vaskos kötetet az Európa feltörekvő piacáról. A kiadvány júniusi számának Magyarországgal foglalkozó fejezete szerint a "borús" középtávú stabilitási kilátások fő oka a krónikus költségvetési elcsúszás, a jelentős folyómérleg-deficit és az egekbe szökő külső kötelezettségek.

Kamatemelés várható

Az MNB-t ugyanakkor a gazdaság lassulása és a csökkenő maginfláció további kamatmérséklésekre ösztönzi. Jóllehet a jegybank májusig 2,25 százalékponttal csökkentette kamatát, az reálértéken még mindig igen magas (a maginflációt több mint 4,50 százalékponttal haladja meg), és változatlanul a legnagyobb hozamelőnyt kínálja egész Közép-Európában. A Merrill Lynch szerint ugyanakkor a hozamelőny további eróziója növelni fogja a forint sebezhetőségét, és az MNB - amely továbbra is elsődlegesen árfolyamkövetést alkalmaz - valamikor még az idén a kamatcsökkenési folyamat leállítására, sőt a jegybanki kamat visszaemelésére kényszerülhet.

A cég előrejelzése szerint rövid távon még a kamatcsökkentés folytatódásának, az év későbbi szakaszában azonban már az újbóli kamatemelésnek nagyobb a valószínűsége. A Merrill Lynch elemzői úgy vélik, hogy "50 százaléknál nagyobb" az esélye egy meredek forint-euró árfolyam-kiigazításnak a következő 3-6 hónapban.

Devizagondok

A befektetési csoport szerint a jelenlegi kamatkörnyezetben a magyar magánszektor a drága hazai hitel helyettesítésére devizában adósodik el, aminek mértéke "kivételesen magas a térségben". A cég adatai szerint a magánszektorbeli hitelfelvevők devizahitel-állománya áprilisban, 12 havi összevetésben 44 százalékkal nőtt, a forinthitel-állomány pedig alig 4 százalékkal. A GDP 45 százalékát elérő devizaadósság mintegy a háromszorosa a GDP-arányosan mért lengyel és török szintnek a Merrill Lynch adatai szerint.

A folyó fizetési mérleg hiánya a kereskedelmi mérleg javulása miatt a tavalyi négy negyedévi 8,8 százalékos GDP-arányos szint után az idén várhatóan 8 százalék lesz, ez azonban még mindig "hatalmas" hiány, aminek finanszírozása jelentős portfolió-beáramlást, és ezért magas kamatokat igényel, áll a jelentésben.

Elérhetetlen az idei deficit

A havi jelentés szerint a magyar költségvetés teljesítménye "változatlanul rettenetes", és ennek ismeretében aligha volt meglepő, hogy a Standard & Poor´s a múlt hónapban leértékelte a forintadósságot.

A világ legnagyobb hitelminősítője - a Fitch Ratings hasonló lépése után - május 27-én rontotta a hosszú, illetve a rövid futamú szuverén forintadósság besorolását "A mínusz"-ra, illetve "A-2"-re az addigi "A", illetve "A-1" szintekről, a középtávú költségvetési kilátások vártnál nagyobb mértékű romlására hivatkozva. A Merrill Lynch keddi londoni elemzése szerint a pénzügyminisztérium "régi szokásának megfelelően" változatlanul hagyta az egész évre adott, ESA95 szabvány szerinti 4,7 százalékos GDP-arányos államháztartási deficit-előrejelzését, jóllehet maga is azt várja, hogy az éves hiányterv 96,4 százaléka már júniusra teljesül.

A bankcsoport elemzői szerint az idei deficitcél "elérhetetlen", hacsak a kormány nem hajt végre "jelentős kirakat-átrendezést". A cég 2005 végére 5,6 százalékos államháztartási hiányt jósol.