Ágnes
-1 °C
2 °C

A Molé lehetnek a Shell kutak

2004.04.22. 07:50
Eladná maradék 58 töltőállomását is a Shell Romániában. Az üzlet iránt a Mol is érdeklődik. A magyar társaságnak már eladott 23 kutat a brit-holland társaság.
A Royal Dutch/Shell-csoport eladná még megmaradt 58 romániai töltőállomását. Az érdeklődők közt ott található a magyar Mol Rt. is - írta a Bloomberg a román Ziarul Financiarra hivatkozva. A Royal Dutch/Shell mintegy 70 millió dollárt (közel 15 milliárd forintot) vár Romániában még meglévő benzinkútjaiért. A brit-holland olajcég tavaly júliusban épp a Molnak adta el 23 kútját.

Folyamatos átöltöztetés

Lukács Bea, a Mol szóvivője a Napi Gazdságnak elmondta, a Shelltől vett töltőállomásokat folyamatosan "öltöztetik át" Mol-színekbe, 15 kút átalakítása már megtörtént, év végéig valamennyi csatlakozik majd a Mol Románia kúthálózatához. A Mol céljai között szerepel romániai piaci részesedésének növelése zöldmezős beruházással - építéssel vagy vásárlással - illetve akvizícióval. A társaság jelenleg is épít saját kutat, amellyel a romániai Mol-kutak száma év végére 80-ra emelkedik.

Mint a szóvivő elmondta, a Molt érdeklik a Shell eladó töltőállomásai, ezek megvásárlása, illetve a Petrom privatizációs pályázatán való részvétel nem összeférhetetlen egymással. A lap által említett 70 millió dolláros árat a szóvivő nem kívánta kommentálni, mint mondta, az nagyban függ a kutak elhelyezkedésétől, forgalmától. A tavalyi vásárlás többek között azért volt kedvező a magyar társaságnak, mert a Shell kútjai olyan területen helyezkedtek el, ahol a Molnak korábban nem voltak egységei.

A román pénzügyi lap értesülései szerint egyébként a Shell azért szabadulna meg a kutaktól, mert a részlegesen liberalizált piacon nem tudja tovább emelni az árakat, ezen keresztül pedig bevételét és nyereségét. A román piacon vezető pozícióban lévő Petrom az ország 2000 töltőállomásából mintegy 600-at birtokol, lehetetlenné téve a külföldi versenyzőknek, hogy komoly nyereséget érjenek el, hiszen nem tudnak versenyezni a mélyre nyomott árakkal.