Vilhelmina
12 °C
28 °C

Még nem dőlt el, fizet-e az MTV-nek a biztosító

2006.09.20. 15:56
Az MTV székházának ostroma során 50-60 millió forintos kár keletkezhetett. A kárszemle megvolt, de nem tudni, fizet-e a biztosító. A háborús és terrorcselekmények, valamint tömegmegmozdulások miatt bekövetkezett vagyoni károkat ugyanis kizárják a kockázati körből a biztosítók.

A Magyar Televízió székháza a Generali-Providenciánál volt biztosítva. A biztosító szakértői szerda délután befejezték a kárszemlét, de még nincs információ a kár összegéről, és arról sem, hogy a biztosító vállalja-e azt.

A 100 millió forint feletti kárérték minden bizonnyal túlzott, valószínűbb az 50-60 milliós összeg, de több megsemmisült eszköz (például a vágógépek) értéke még nem ismert - mondta az MTI-nek Flachner Tamás, a Generali-Providencia Biztosító csoportvezetője azt követően, hogy befejezte a szemlét. A szemle azonban nem jelenti azt, hogy a biztosító fizetni fog, igaz, az ellenkezőjét sem zárta ki a szakember. Döntés néhány napon belül várható.

A háborús és terrorcselekmények, valamint a tömegmegmozdulások miatt bekövetkezett vagyoni károkat kizárják a kockázati körből a biztosítók - nyilatkozta az MTI-nek Forgács Zoltán, a Magyar Biztosítók Szövetsége ügyvezetője. Az ilyen cselekmények okozta károkra viszontbiztosítást sem lehet kötni. Az ügyvezető nem zárta ki, hogy bármelyik biztosító egy nagy partnerével szemben felvállaljon olyan kockázatot is, amelyet a tömegbiztosításokban nem alkalmaz.

Az MTI úgy tudja, a Generali és az MTV közötti biztosítási szerződésében - amelyben az épület és a berendezési tárgyak is szerepelnek - szintén van ilyen záradék. Az viszont a biztosító döntési körébe tartozik, hogy ennek ellenére vállalja-e a kárt.