Benedek
-5 °C
5 °C

A muszlim országokban kedvelt a magyar mobil

2006.02.07. 09:23
A magyar külgazdaság számára viszonylag kis hatással volna, ha romlana az iszlám országokkal való kapcsolat. A muszlim államokkal folytatott magyar kereskedelmi forgalom rendkívül koncentrált, mind az exportban, mind az importban 5-5 ország játszik fontos szerepet.

A külügyi tárca adatai szerint közülük 25 országgal folytat Magyarország értékelhető mértékű kereskedelmet, ám sokkal csak néhány millió dollárt tesz ki az összforgalom. Az iszlám kereskedelemben 2004-ben az összevont magyar kivitel értéke 1,47 milliárd dollár, a behozatalé pedig 557 millió dollár. A kivitel szerkezetében túlnyomó többséget tesznek ki a gépek, berendezések, valamint a feldolgozott termékek.

A korábban nagy súllyal bíró élelmiszerek és járművek - alapvetően Ikarus autóbuszok, illetve vasúti eszközök - közül az élelmiszerek csaknem teljesen eltűntek, és a járműexport sem bukkan fel. Érdekesség, hogy a muszlim világ legnagyobb értékű magyar árukat felvevő piaca az Egyesült Arab Emírségek 590 millió dollárral, amelynek 95-97 százalékát a Nokia komáromi gyárában előállított mobiltelefonok teszik ki. A magyar behozatal döntő részét energiahordozók - kőolaj és földgáz -, üzemanyagok, valamint textilipari termékek és kisebb részben élelmiszerek, déligyümölcsök adják. A tőkebefektetések egyelőre alacsony szintet mutatnak, a legjelentősebb magyar tőkeexport a Mol összesen 37 millió dollárt kitevő invesztíciója Kazahsztánban. Emellett néhány százezer dollár értékű turisztikai beruházást regisztráltak Egyiptomba. Ellenkező irányban a hozzávetőleg 50 millió dollárt kitevő magyarországi török befektetések adják a legjelentősebb tételt.

Közben Peter Mandelson, az Európai Bizottság kereskedelemért felelős tagja figyelmeztette szaúdi kollégáját, hogy Brüsszel a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul, ha kiderül, hogy a rijádi kormány támogatja a dán termékek elleni bojkottot. A Mohamed prófétát ábrázoló, eredetileg egy dán lapban megjelent karikatúrák nyomán számos muzulmán országban tört ki tiltakozás, amelynek immár kereskedelmi kihatásai is vannak. Mandelson leszögezte, hogy a dán termékek bojkottját az európai termékek bojkottjának fogják tekinteni.