Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A htm-ek felszámolásán dolgozik a kormány

2008.03.12. 15:47
Nem egy előkészített akcióba hajszolja bele Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormányt. Arra utasította a pénzügyminisztert, az árampiacon valódi verseny jöjjön létre szabályozási, szerkezeti és személyi változtatások révén.

Indokolt lehet az erőművekkel korábban kötött hosszú távú megállapodásokat megszüntetni és más típusú szerződéseket kötni - mondta Veres János pénzügyminiszter a kormány ülését követő sajtótájékoztatón az árampiacot, illetve a Magyar Villamos Művek Zrt.-t érintő ügyben. A pénzügyminiszter érzékeltette azt is, hogy ez nem minden előzmény nélküli, hiszen elmondása szerint a gazdasági kabinetben a végéhez közeledik a htm-ek felülvizsgálatával kapcsolatos munka. Ráadásul az erőművek többségével már lezárták a tárgyalásokat, és csupán két erőmű van, akivel ez nem sikerült, esetükben a bírósági út megkerülhetetlen.

A több területet érintő munkát arra kell kifuttatni végül is, hogy növekedjék az árampiacon a kínálat, verseny legyen, az MVM monopolpozícióját fel kell számolni - mondta Veres, akit Gyurcsány Ferenc kormányfő kért fel haladéktalan intézkedések meghozatalára, illetve megalapozására. Ezt szabályozási eszközökkel is el lehet érni, utalt a htm-ek sorsára a pénzügyminiszter.

A cél pedig az, hogy az áramár ne okozzon nyomást az inflációra. Emlékeztetőül: a jegybank szakértői gárdájának legutóbbi prognózisa szerint a már megvalósult idei magas áramdrágulás és a várható fejlemények nélkül 6 helyett 5 százalék lenne a 2008-as átlagos infláció. Magyarán: a kormány elképzelése szerint az elektromos energia ára nem drágulhatna nagyobb ütemben éves átlagban a jövőben, mint amekkora infláció várható.

Ennél többet sajnos nem árult el Veres, szavaiból egyértelműen kitűnt, nagyon gyerekcipőben jár az egész ügy. Ennek magyarázata lehet, hogy a miniszterelnök döntése volt az árampiac valódi liberalizálásának biztosítása, a döntését pedig ma közölte a kormánnyal, bár tegnap már a bejelentés megtörtént.

A menetrendről annyit lehet tudni, hogy heteken belül elkészülhet Veres irányítása alatt a szerkezeti, szabályozási, személyi ügyeket érintő javaslatcsomag. Addig az MVM igazgatóságát és közgyűlését is összehívják. A tárcavezető 4-5 lehetséges változatot említett, ám azok tartalmáról nem volt hajlandó nyilatkozni.