Judit
3 °C
7 °C

Hirtelen sokan a Nabucco mellett

2008.03.06. 16:58
Az európai politika továbbra is napirenden tartja az egyre reménytelenebbnek tűnő helyzetben lévő Nabucco csővezeték ügyét: a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt ma közleményben ítélte el a Déli Áramlat építéséről a Gazprommal leszerzödőtt magyar kormányt. Eközben az elsőként Moszkvával lepaktáló Ausztria kancellárja Bukarestben arról győzködte a két vezeték között úgy tűnik a padlóra ülő románok miniszterelnökét, hogy a Nabuccóra szükség lesz.

Partizánszerződést kötött az Európai Néppárt véleménye szerint Magyarország az oroszországi Gazprommal a Déli Áramlat gázvezeték építéséről, és ez nem szolgálja az európai uniós közös energiapolitika kiépítésének célját. A konzervatív-kereszténydemokrata pártokat tömörítő szervezet európai parlamenti frakcióvezetője, Joseph Daul csütörtökön Brüsszelben közleményt adott ki véleményéről, jelezve egyet nem értését a szerződéssel.

Meggyőződését fejezte ki, hogy az energiaellátás biztonsága és a versenyképesség terén az jelenthet előrelépést, ha a tagországok együttműködnek egymással. A kétoldalú szerződésekre épülő Déli Áramlat tervezete azonban meglátása szerint nélkülözi az átláthatóságot, és gyengíti az uniós szolidaritást. Emellett a szerződés nincs összhangban a hatályos uniós szabályozással, elsősorban azokkal a rendelkezésekkel, amelyek az unión kívüli országok energiapiaci hozzáférését szabályozzák - emelte ki Daul. A magyar szerződés gyengíti az Európai Unió támogatta Nabucco gázvezetékterv megvalósulását - vélte a Fideszt, a KDNP-t és az MDF-et is tagjai között tudó Európai Néppárt frakcióvezetője. A megállapodás tovább növeli a függőséget egy forrástól - több vezeték egy forrásból a párt szerint nem tekinthető diverzifikációnak.

Nincs összhangban a szerződés Daul szerint az Európai Parlament érvényes jelentésének tartalmával sem, mert az a tagországokat olyan stratégiára szólítja, amely az EU számára diverzifikált gázbeszerzést tesz lehetővé. A Nabucco hozzáadott érték az európai integrációhoz is, és egyértelmű prioritásnak kell lennie - szögezte le Daul. A Déli Áramlatról kötött kétoldalú megállapodások (a magyar mellett a bolgár is) nem ebbe az irányba mutatnak, és veszélyeztetik azt az uniós törekvést, hogy energiaügyekben az EU közös hangon tudjon megszólalni - tette hozzá a francia politikus.

Miközben a marasztalás abból a szempontból érthető, hogy a meghiúsulásához visszafordíthatatlanul közeledni látszó Nabucco-projekt számára alighanem az egyik utolsó cseppet jelentette a magyar-orosz megállapodás, a múlt heti, moszkvai megállapodással Magyarország a hatodik EU, illetve a harmadik Nabucco-országként csatlakozott a Gazprom kezdeményezte Déli Áramlat vezetékhez. Az uniós összefogás az energiapolitika területén eddig minimális mértékben érvényesült: ezt nem csak a Nabucco egyéb okoknak is köszönhető kudarca, de a Gyurcsány-Putyin megállapodást követő, és természetesen a magyar kormány által kellően hangsúlyosan itthon közvetített első hivatalos brüsszeli reakciók is mutatták: az Európai Bizottság nem kifogásolta, sőt, az uniós politika diverzifikációs céljai közül az egyiket teljesítőnek minősítette a Déli Áramlatról született megállapodást, azt hangsúlyozva, hogy ez nem akadálya a Nabucco megépítésének.

A szakértők többsége azonban úgy vélekedik: a Déli Áramlat kiütötte az egyébként is finanszírozási és beszerzési problémákkal is küzdő Nabuccot, ráadásul annak megépítésével Moszkva egyértelműsíti eddigi előnyét a közép-ázsiai országok energiahordozó-készleteinek megszerzésére.

A románoknak fáj

A Nabuccoban érdekelt Ausztria, Bulgária és Magyarország átállása után az európai vezeték tervezésében résztvevő Románia bukhat a legnagyobbat, területén ugyanis a jelenlegi állás szerint a Déli Áramlat nem haladna át. Valószínűleg ennek fényében kell értelmezni az osztrák kancellár Bukarestben tett nyilatkozatát. Eszerint a Nabucco gázvezeték megépítése stratégiai fontosságú az energiaforrások változatossá tétele szempontjából, és az egyedüli lehetőséget jelenti az orosz gázfüggőség csökkentésére. Alfred Gusenbauer a román fővárosban Calin Popescu Tariceanu miniszterelnökkel találkozott, s a megbeszélést követően kijelentette: nincs alternatívája a Nabucco gázvezetéknek, ha azt akarjuk, hogy Európa kevésbé legyen függő az orosz gázimporttól.

A Nabucco-projekt az osztrák kancellár és a román kormányfő között folytatott megbeszélés egyik témáját képezte. A román kormányfő elmondta: Románia hosszú távú érdeke azt követeli, hogy erős regionális vállalat jöjjön létre a Nabucco-projekt körül, amely a legelőnyösebb árakon importál majd olajat és gázt. A Nabucco-konzorcium részvényesei között van az osztrák OMV és a román Transgaz is. Emellett az OMV birtokolja a román Petrom olajipari társaság részvényeinek a többségét is. Tariceanu utalva a közös részvényesi struktúrára hangsúlyozta: mindez növeli a Nabucco-projekt fontosságát Románia számára. Ausztria tavaly májusban elsőként kötelezte el magát állami szinten és az egyébként a Nabucco-konzorciumot vezető OMV által is a Gazprom, illetve a Gazprom által tervezett Déli Áramlat nevű vezeték mellett. A szakértők többsége szerint az amúgy is hátrányban levő Nabucco megépítését végleg ellehetetlenítő projekthez később Románia, legutóbb pedig Magyarország is csatlakozott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?