Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nem eladó a Napi Gazdaság?

2006.05.05. 11:25
A következő két évben nem kívánják eladni a Napi Gazdaságot a tulajdonosai - nyilatkozta az MTI-nek Süle László ügyvezető. Előzőleg a Világgazdaság azt írta: Többségi tulajdonrészt vásárolna a Napi Gazdaságban a svéd Bonnier kiadócsoport. A kiadó az ügyvezető állítása szerint know-how-t kíván vásárolni a svédektől, de nem tulajdonhányaddal akarnak fizetni.

Többségi tulajdonrészt vásárolna a Napi Gazdaságban a svéd Bonnier kiadócsoport - írta pénteken a Világgazdaság. A számos kelet-közép-európai üzleti lapban is érdekelt társaság előrehaladott tárgyalásokat folytat a lap tulajdonosaival. Ősztől tartalmi és formai változások is várhatók az újságnál - állította a lap.

A következő két évben nem kívánják eladni a Napi Gazdaságot a tulajdonosai - nyilatkozta ezek után az MTI-nek Süle László ügyvezető. Hozzátette: annak a híresztelésnek, miszerint a Bonnier többségi tulajdont szerezne a lapban, nincs alapja, viszont a Napi Gazdaság know-how-t kíván vásárolni a svéd kiadótól.

Nem akarnak elesni az anyagi előnyöktől

Miután a Napi Gazdaság felvette a kapcsolatot a Bonnierrel, és kölcsönösen meglátogatták egymást, a szakmában elterjedt a hír, hogy a svéd cég megvásárolja a Napit. Valójában a Napi a Bonnier know-how-ját vásárolja meg - mondta Süle. A tulajdonosok nem akarnak az ötéves stratégiából várhatóan származó anyagi előnyöktől elesni. A know-how ellenértéke még nincs meghatározva, de nem szándékoznak tulajdonhányaddal fizetni - állította Süle László.

A Világgazdaság azt írta: az ügylettel kapcsolatban szerették volna megkérdezni az ügyvezetőt, ám ő lapzártáig nem volt elérhető.

A Bonnier AB jegyzi az egyetlen gazdasági napilapot, a Wirtschaftsblattot Ausztriában, a Finance-t Szlovéniában, az Äripäevet Észtországban, valamint a Verslo Ziniost Litvániában - írta a Világgazdaság. A társaság 21 országban mintegy 150 cégen keresztül érdekelt. A kiadónál közel tízezren dolgoznak, árbevétele 2005-ben 20,05 milliárd svéd korona (mintegy 574 milliárd forint) volt. Adózás utáni eredménye pedig meghaladta a 2,5 milliárd koronát.

Mi az a Bonnier?

A Bonnier nemcsak lapokat és magazinokat ad ki, hanem könyvkiadással is foglalkozik. A Bonnier Entertainment nevű részlegükön keresztül pedig többek között filmeket készítenek, rádiókat és mozikat üzemeltetnek.

A Napi Gazdaság Kiadó Kft.-ben a 2005. májusi cégbírósági adatok szerint 2004. október 21-től 65 százalékos részesedése volt három magánszemélynek - köztük Süle Lászlónak, a kiadó ügyvezetőjének - a Storyline Kft. nevű társaságon keresztül. A dolgozóknak pedig a Napinvest Kft.-n keresztül volt 34,9 százalékos részesedésük, míg Korányi G. Tamás, a lap Tőkepiac című rovatának vezetője 0,1 százalékos tulajdonos volt.

Svédek mindenütt

A Napi Gazdaság Kiadó 2004-ben 814,6 millió forintos árbevételt ért el az egy évvel korábbi 742,9 millió után. A cég közben 27,9 milliós adózás utáni profitot ért el. A Napi Online-nal együtt a bevételek további mintegy 110 millió forinttal egészültek ki. Süle László, a Napi Gazdaság ügyvezetője a Lapkiadás című folyóiratnak nemrég elmondta: "A kiadó tavaly nagy növekedési pályát járt be, árbevétele meghaladta az egymilliárdot, nyeresége pedig a százmillió forintot."

A lapot a Magyar Terjesztésellenőrző Szövetség nem auditálja, így hivatalosan nincsenek pontos adatok az újság értékesített példányszámára vonatkozóan. Olvasottsága a Szonda-Ipsos legutóbbi felmérése szerint 2005 második felében 23 ezer volt.

A skandináv médiavállalatok magyar piac iránti érdeklődése nem új keletű folyamat. A Modern Times Group svéd médiacég tulajdonában van a harmadik számú hazai kereskedelmi tévécsatorna, a Viasat 3. Ugyancsak svéd kézben van a Metro című ingyenes napilap. Sőt felsőbb szinten az említett két társaság között tulajdonosi összefonódás is található. A magazinpiacon a finn Sanoma képviseli a nagy skandináv kiadókat.