Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Fidesz-közeli lehet az új napilap

2001.12.13. 10:45
Újabb Fidesz-közeli újság jelenhet meg a magyar piacon: a Napi Gazdaság információi szerint a három, válogatottan szellemes elnevezés közül végül a Napi Lap lett a befutó, így várhatóan január közepén ezen a néven adják ki a bulvárlapot. A kiadó vezetői között van Deutsch Péter - a sportminiszter testvére - nevével fémjelzett Híd Rádió Rt. több volt tisztségviselője és Módos Márton, az ÁPV Rt. volt szóvivője, az Inforádió Kft. ügyvezetője.
Az Index írta meg elsőként, hogy óriási titkolózás mellett napilap indítására készül egy ismeretlen befektetőcsoport. "Strómanként" Mester Csaba ügyvéd - aki régebben a Híd Rádió Rt. több tisztségviselőjének és tulajdonosának kézbesítési megbízottja volt, ezenkívül ő Terry Black jogi képviselője - jegyeztetett be három lapnevet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában. A titokzatos befektető kreatív csapata a Napi Lap mellett a Színes Újság és az A Lap neveket találta igazán vonzónak.

Kiadja a Som-Média

A Napi Gazdaság értesülése szerint Mester a kiadói jogokat a nemrég Szolnokon bejegyzett Som-Média Lap- és Könyvkiadó Rt.-nek adta át, ám e cég mögött is áll valaki, méghozzá egy ismeretlen amerikai befektető. A cégben számos ismert nevet találhatunk, akik közül korábban többen kapcsolódtak a Deutsch-féle Híd Rádió (HR) Rt.-hez, illetve a Fideszhez.

Erős a fideszes vonal a vezetésben

A kiadó többségi tulajdonosa és igazgatóságának elnöke Somogyi János, aki akkor volt a HR vezérigazgató-helyettese, amikor Deutsch töltötte be a vezérigazgatói posztot. (A miniszter testvére jelenleg felügyelőbizottsági elnök az rt.-ben.) A Som-Média igazgatóságában ül még Módos Márton, akinek kapcsolatai közismerten szorosan a Fidesz vezető politikusaival. A harmadik ig-tag Kozma Péter, reklámszakember. A társaság könyvvizsgálója az a Varga Mihály, aki ugyanezt a pozíciót tölti be a HR-nél.

Konkurálni fognak Deutschékkal

Pikáns helyzet, hogy a személyes kapcsolatok ellenére az új lap konkurenciája lesz a HR által kiadott Színes Mai Lapnak, legalábbis a Napi Gazdaság értesülései szerint a Som-Média mögött egészen más amerikai befektetői csoport áll, mint a HR tulajdonosa, az Elliott Associates.

A Mai Nap és a Blikk emlőin

Konkurencia ide vagy oda, az új bulvárlap vezető újságírói közül is többen kapcsolódnak a Színes Mai Laphoz (SZML). A sajtópiaci pletykák egységesen Kőszegi Ferencet, az SZML elődje, a Mai Nap egykori főszerkesztőjét tartják a Napi Lap "szellemi atyjának", beosztása várhatóan a lapigazgatóság lesz. Leendő főszerkesztőként Murányi Marcellt, az SZML jelenlegi lapszerkesztőjét emlegetik.

Gyere dolgozni, meg nem mondom, hova

Az induló sajtótermék hónapok oda vadászik munkatársakra, akik általában megfordultak vagy az eddig emlegetett bulvárlapnál vagy a Blikknél. Sajátos ugyanakkor, hogy őelőttük is titkolóznak, így beszéltünk olyan leendő Napi Lapos-sal, aki nem tudta, hogy mi lesz a címük, illetve, hogy mikor indulnak. Bár korábban arról volt szó, hogy az újság december 15-én utcára kerül, az új időpont január közepe.

Sajtóberkekből származó értesülések szerint a Fidesz-közelinek vélt újság színes lesz, minden nap megjelenik, 100 ezer példányban.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft