Járai: Látszategyeztetés, értelmetlen, de jópofa

2008.10.18. 15:08

Fontosabb részletek
  • Összeült a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által összehívott nemzeti csúcs, ahol a pénzügyi világválság Magyarországra gyakorolt hatásait, és az erre adható válaszokat vitatják meg.
  • A nemzeti csúcson 66 meghívott vesz részt, többek között az öt parlamenti párt elnöke, a frakcióvezetők, volt miniszterelnökök, a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi elnöke, korábbi elnökei, több tárcavezető. Meghívást kapott, de fenntartásai miatt nem vesz részt a nemzeti csúcson Sólyom László köztársasági elnök, Mádl Ferenc volt államfő, illetve Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke.
  • Pálinkás József, az Akadémia elnöke szerint a kialakult helyzetért nem közös a felelősség.
  • Gyurcsány Ferenc 800 milliárd forint átcsoportosítását jelentette be. A kormány meg akarja menteni a devizahiteleseket. A kormány nem fog félni cselekedni, ha durva megelpetések jönnek.
  • Orbán Viktor és Semjén Zsolt (KDNP) szerint a válság magyarországi hatásaiért a szocialisták a felelősek. Orbán azt mondta, a kormány rossz válaszokat próbál adni a válságra, és durva megszorításokra készül.
  • Fodor Gábor (SZDSZ) azt kérte a két politikai oldaltól, hogy ismerjék el egymásról, mindegyikük az ország javát akarja.
  • Dávid Ibolya (MDF) durva konkrétumokat javasolt: függesszék fel a 13. havi nyugdíjakat, a miniszterek vásároljanak magyar részvényeket, a tárcák hagyják abba a marketingtevékenységeket.
  • A vállalkozók és a gyáriparosok képviselői azt mondták, most nem tartják fontosnak az adócsökkentést.
  • A munkavállalói érdekképviseletek aggódnak a béremelések elmaradása miatt.
  • Döntés semmilyen ügyben nem született, de Gyurcsány összességében örült, és bejelentette, hogy a jövőben is lesz közösködés, őt pedig semmi nem tántoríthatja el attól, hogy szervezze ezeket a konzultációkat.
  • Járai Zsigmond azt mondta, értelmetlen látszategyeztetés folyt, Török Gábor politológus pedig az Indexnek úgy értékelte az eseményt, hogy bár hasznos, nagyrészt statisztákkal is eljátszathattál volna.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Végre rendbe kellene tenni a szociális rendszert is, jelentette ki Szabóné Vidor Györgyi. Persze, mondta a Parlament Ifjúsági Szociális és Családügyi Bizottságának szociális tagja, ehhez az alapokat közösen kell lerakni, egyfajta nemzeti minimumként, aztán a konkrétumokat majd lezavarja az Országgyűlés.
  • A legkisebb vállalkozások most még nem látnak sokat a pénzügyi válságból - Antalffy Gábor a kisvállalkozók szakmai szövetségének képviseletében. Nehezményezte, hogy a hozzászólások egymást kioltó javaslatokat fogalmaztak meg. Szerinte azok, akik nézik a csúcsot, most már akkor is azt gondolják, hogy baj van, ha eddig nem gondolták. Szerinte meg kell állapodni az adócsökkentésről és annak mértékéről, a kkv-k támogatásáról, valamint a költségvetési kiadások csökkentéséről.
  • A nagybefektetők láthatóan mindent megtehetnek: a profitot megtartják, de a veszteséget szeretnék szétteríteni - mondta Tokár István, a Magyar Iparszövetség elnöke. Szerinte irreális, hogy elveszik a pénzünket akkor is, ha nyereségük van, és akkor is, ha veszteségük. Ezért felelős a piac mellett az állami kontroll hiánya is a válságért.
  • Nemcsak azokat kell megvédeni, akiknek a pénzügyi befektetésük van válságban, hanem hosszabb távon azokat a vidékieket is, akiket a mai és a holnapi szegénység veszélyeztet, mondta Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke. A nap-, szél- és vízenergiát, és a termálvizet okosabban kell felhasználni, ezzel csökken a kitettségünk, így erősödhet az ország, a gazdaság.
  • Helyes-e a nemzeti csúcs létrejötte, hezitált Molnár Gyula, aztán arra jutott, hogy nincs olyan hivatalos fórum ahol a párhuzamos központi, önkormányzati, gazdasági rendszerek egyeztethetnének, úgyhogy mégis jó itt beszélgetni. A szocialista politikus aztán azt nehezményezte, hogy hiába talál ki valamit egy szakma (vagy akár az önkormányzatok), a parlamenten egyetértés hiányában nem csúszik át. Majd a reformfélelmen lamentált, miszerint ma a reform szó kisebb, kevesebb mozgásteret jelent. De szerinte aki így gondolkodik, annak kalapács van a kezében, és emiatt minden problémát szögnek néz, és beljebb üti (üzenet Orbánnak címezve).
  • Ha az önkormányzati rendszer nem elég hatékony, az visszafogja az ország teljesítőképességét, jelentette ki Gy. Németh Erzsébet. A fővárosi-parlamenti szocialista politikus szerint végre el kellene kezdeni az önkormányzati szisztéma decentralizációját, és igazságosabbá tételét. Ebben, remélte Gy. Németh, bal és jobb egyetért, úgyhogy tessék a dolgot megszavazni a parlamentben is. A kompromisszumnak pedig jó katalizátora lehet a válság.
    Gy. Németh Erzsébet
  • Szili Katalin olyan repülőtársaságról olvasott, aminek pilótafülkéiben az van kiírva: ha nagy a baj, ne nyúlj semmihez. De Magyarország nem egy repülő, tenni kell érte. A házelnök szerint szerencsére a mai közös gondolkodáson sok olyat elhangzott, ami, ha túl vannak a magyarok a válság legjaván, egy harmonikus Magyarországot teremthet. Szili ezt kodifikálná, és összehozna egy össznemzeti paktumot.
  • Gyurcsány köszönte a mai szép napot az akadémiának és a résztvevőknek. Aztán azt ecsetelte: tudja ő, az alkotmányos rend milyen kötelezettségeket ró a közéleti szereplőkre, de azt is tudja, hogy akad egy nemzetépítő, hazafias érdek, ami egy asztalhoz ülteti az ország sorsáért aggódókat. És a miniszterelnök bizony örült, hogy a nemzeti csúcs asztalánál zömmel konstruktív javaslatok hangzottak el. De azért oadütött az ellenzéknek, mondván: a választók érezni fogják mostantól, ki vesz részt a népszerűségi versenyben, és ki a felelősségiben.
  • A múlt szellemét idéző Gyurcsány arról beszélt, hogy 2001 és 2006 között a politika érezte a feszültséget, és osztogatással próbálta azt enyhíteni. Most is erre készül valaki, mondta Gyurcsány, ismét Orbánra célozva. Aztán az MSZP elnöke számba vette, ki mit csinál most: Kalifornia 100 milliárddal csökkenti szociális kiadásai; Japán 17 milliárd dollárral növeli költségvetését pluszadókból, hogy ebből támogathassa a bajba került vállalkozásokat; Franciaország befagyasztja a közszféra béreit és 12 évig a jelenlegi szinten tartja a jelenlegi adóterhelést. Közben a Budapesti értéktőzsde mintegy 3 százalékot esett tegnap, a prágai 10-et, a varsói több mint 6-ot.
  • A mai nap csodája azonban mégis csak az, summázott Gyurcsány, hogy a munkaadói szervezetek önkorlátozó módon kijelentették, hogy nekik jól jönne az adócsökkentés, de értik, hogy most nem megy. Gyurcsány szerint ez jó alap a kompromisszumra, és ígérte, arra törekszik majd, hogy minél szélesebb társadalmi kompromisszumot teremtsen a majdani szép magyar jövőhöz. Abban már Gyurcsány most egyetért, hogy ha adócsökkentést nem is, adóegyszerűsítést azonban végre lehet hajtani. Továbbá Dávid Ibolya azon ötletével is, miszerint át kell struktúrálni a szociális kiadásokat (és még sok mással is). Az MDF elnökének azon javaslata ellen sem tiltakozott Gyurcsány, hogy 2009 az átmenet éve, azaz átmeneti intézkedéseket kell hozni.
  • A miniszterelnök még Orbánnal is egyetért, többek között a foglalkoztatási reformmal, és a korrupció, illetve a pártfinanszírozási költségek lefaragásával. Ehhez csak az kellene, mondta Gyurcsány, hogy szavazza meg végre az ellenzéki párt a régóta benyújtott pártfinanszírozási törvényt. Az SZDSZ-szel is megtalálta a közös hangot a miniszterelnök, az összes javaslatukat támogathatónak vélte, például a költségvetési plafon ügyében majd szól a szocialista frakciónak, hogy az SZDSZ eredeti szándékának megfelelően keményítsék azt vissza, ígérte. Gyurcsány összességében örült, és bejelentette, hogy a jövőben is lesz közösködés, őt pedig semmi nem tántoríthatja el attól, hogy szervezze ezeket a konzultációkat.