Jusztin
13 °C
30 °C

Bevásárolna a Népszabadságba a WAZ csoport?

2003.12.22. 22:35
Tulajdont szerezhet a Népszabadságban a HVG és négy megyei napilap tulajdonosa, a német Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) csoport. Az Index információi szerint a Népszabadság Rt.-ben tulajdonos Szabad Sajtó Alapítvány eladná részvényeit a WAZ-nak.
Az Index információi szerint megválna a Népszabadság Rt.-ben birtokolt 26 százalékos tulajdonrészétől a szocialista párt által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány. A részvényekért a Népszabadság iránt korábban is érdeklődő német Westdeutsche Allgemeine Zeitung csoport jelentkezett. A WAZ magyarországi portfoliójába tartozik a HVG és a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft., amely négy megyei napilapot tulajdonol.

Bizonytalan tulajdoni szerkezet

A Népszabadság Rt. tulajdoni szerkezete ősz óta labilis, amikor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) úgy döntött, hogy az rt.ben a már korábban 49,9 százaléknyit birtokló Ringier nem vásárolhat további 17 százaléknyi Népszabadság-részt, mert a Blikkel a bulvárlapok piacán, a Nemzeti Sporttal a sportnapilap-piacon vezető, a Magyar Hirlappal a politikainapilap-piacon is jelenlévő svájci cég ezzel erőfölényes helyzetbe kerülne.

Ha a WAZ-nak sikerülne megszereznie a 26 százaléknyi részt a Szabad Sajtó Alapítványtól, a tulajdonosok közt érvényben lévő szerződések értelmében elővásárlási joggal rendelkezne arra a bizonyos 17 százalékra, amelyet a Ringiernek - a GVH-döntés értelmében - el kell adnia.

Két éve, 2001 novemberében a Ringier Kiadó Kft. megvette a német Bertelsmanntól a Népszabadság 49,9 százalékát. A Bertelsmann csoport Gruner und Jahr nevű kiadóvállalatán keresztül már 1990 óta tulajdonos volt a Népszabadságban, de miután a német óriásvállalat az elektronikus média felé fordult és meghatározó tulajdonrészt szerzett az RTL tévétársaságban is, a hazai médiatörvények értelmében el kellett adnia a legnagyobb politikai napilapban meglévő többségi részesedését. (A médiatörvény ugyanis kimondja: aki országos terjesztésű napilapban befolyásoló részesedéssel rendelkezik, az országos műsorszolgáltatóban, műsorelosztóban nem szerezhet befolyásoló részesedést.)

A Bertelsmann 2001-ben még megtartott 17 szézaléknyit a Népszabadságból, de később azt is továbbadta a Ringier-nek, amely így többségi pozícióba került. Idén szeptember végén azonban a Gazdasági Versenyhivatal úgy döntött, nem engedélyezi a Ringier tulajdonszerzését.

A WAZ régóta szeretné a Népszabadságot

Ugyancsak szeptemberben röppent fel a hír, hogy a Heti Világgazdaság tulajdonosa szemet vetett a Népszabadságra. Akkor Kázmér Judit, a WAZ százszázalékos tulajdonában lévő Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. (PLTK) ügyvezető igazgatója elmondta: a társaság portfólióbővítésének első helyén szerepel a Népszabadság.

Kázmér akkor hangsúlyozta: a tárgyalások előtt még meg kell várniuk, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyja-e a WAZ-nak a HVG-ben való tulajdonszerzését. Ez a döntés azóta megszületett, a Versenyhivatal jóváhagyta az adásvételt.

Földes: Nem adjuk a részünket!

Az Index információi szerint most ismét érdeklődik a WAZ, és a szocialista párton belül többen is szorgalmazzák, hogy a Szabad Sajtó Alapítvány adja el 26 százalékos tulajdonrészét. Értesülésünk szerint ez 2,5-3 milliárd forintos üzletet jelentene. Földes György szocialista politikus, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke az Indexnek elismerte, hogy a WAZ tárgyalt a Ringier-vel és a SZSA-val. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy az alapítvány nem kíván megválni részvényeitől.

Ennek oka, hogy 1990-es tulajdonszerzésekor (1990 márciusában az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány akkor szerzett tulajdont a Népszabadságban, amikor az MSZP kivonult a volt pártlap tulajdonosi köréből) nem a pénzszerzés, hanem a tulajdonlás volt a cél. Az alapítvány felelősséget éreznek a legnagyobb magyarországi politikai napilap iránt, és nem lenne jó, ha még egy lap külföldi kézbe kerülne.