Valér
-2 °C
0 °C

Terjeszkedik a HVG-tulajdonos

2003.09.17. 08:56
A legnagyobb példányszámú politikai napilap, a Népszabadság iránt is érdeklődik a HVG többségi tulajdonosa. A Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) mellett a hazai magazinpiacon érdekelt ugyancsak német kiadó, a Heinrich Bauer Verlag is szemet vetett a Népszabadságra.
A Népszabadság iránt is érdeklődik a HVG-ben még júniusban többségi tulajdonrészt szerző 1,9 milliárd eurós árbevételű német kiadó, a WAZ - tudta meg a Világgazdaság. Kázmér Judit, a WAZ százszázalékos tulajdonában lévő Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. (PLTK) stratégiai igazgatója elmondta: a társaság portfólióbővítésének első helyén szerepel a Népszabadságban való tulajdonrészszerzés. Hangsúlyozta: a tárgyalások előtt még meg kell várniuk, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyja-e a WAZ-nak a HVG-ben való tulajdonszerzését. Kázmér Judit utalt arra is: a Népszabadság mellett fontolgatják egy regionális napilap indítását is, azt azonban hangsúlyozta: a veszteséges Magyar Hírlap iránt nem érdeklődik a társaság.

A Népszabadságra ugyanakkor, úgy tudni, szemet vetett a Sanoma Rt.-ből magazinpiaci érdekeltségeit nemrégiben kivonó, azokat éppen a Ringier Kiadó Kft.-hez átvivő, 1,52 milliárd eurós forgalmú német Heinrich Bauer Verlag is.

GVH-vizsgálat

h i r d e t é s
Egyelőre nehéz lenne megjósolni, ki szállhat majd be a Népszabadság tulajdonosi körébe. A GVH mindenesetre vizsgálja a Ringier Népszabadságban való újabb, 17 százalékos részesedésszerzését, amellyel immár 67 százalékban kerülne a svájci kiadó birtokába a legnagyobb példányszámú politikai napilap, miközben a teljes magyar sajtópiacon is több mint 50 százalékos szeletet hasítana ki a Ringier. A GVH szeptember végére ígér döntést, lapinformációk szerint a versenytanács első körben ellenezte a pakettszerzést. Az biztos, a WAZ további magyarországi expanzióra törekszik. Ennek legkézzelfoghatóbb jele, hogy magyar érdekeltsége még az ősszel elkezdi a 8 milliárd forintos veszprémi nyomda építését. A jelenlegi tervek szerint legkorábban 2006 elejére készülhet el az új létesítmény.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!