Valér
4 °C
8 °C

Végleg a Ringier-é lehet a Népszabadság

2005.04.11. 08:01
A Ringier-nek tartózkodó magatartást kell tanusítania a hirdetési piacon, ennek fejében viszont gyakorolhatja irányítási jogait a Népszabadságban.
A Napi Gazdaság értesülése szerint előzetes állásfoglalás született a Gazdasági Versenyhivatalban arról, hogy az illetékes testület - a megfelelő garanciavállalások ismeretében, azok mérlegelése után - hozzájárulását adja, a svájci Ringier 100 százalékos tulajdonában lévő, Hollandiában bejegyzett leányvállalata a többségi részesedése birtokában gyakorolhatja az irányítási jogát a Népszabadság Kiadó és Nyomdaipari Rt.-ben.

A napilap információi szerint erről a végső döntést a GVH Versenytanácsának legkésőbb április végére, május elejére kell meghoznia, addig egyeztető tárgyalások várhatók, legközelebb e hét első felében. Ezen a Ringier képviselőitől elsődlegesen olyan vállalásokat várnak, amelyben garantálják, hogy például "tartózkodó magatartást tanúsítanak a hirdetési piacon", és rövid időn belül a kiadók szervezeti struktúráján lényegesen sem változtat.

Amennyiben ezt a Ringier-érdekeltség megteszi, és azt a GVH Versenytanácsa elfogadja, akkor elhárulhat az akadály attól, hogy a két kiadó cég közötti összefonódás megvalósuljon. A GVH egyik illetékese és a Ringier itthoni jogi képviselője az értesülést, és a hozzá kapcsolódó információkat ugyan megerősítették, de - a "folyamatban lévő ügyre", illetve üzleti titokra való hivatkozással - a további kérdésektől elzárkóztak. Azt azonban hozzátette a jogi képviselő, hogy a Ringier kész a számukra pozitív GVH-döntés érdekében vállalásokat tenni, illetve ezekhez garanciát nyújtani.