Emőke
-4 °C
9 °C

Népszerűek a diszkontbenzinkutak

2005.09.06. 08:37
Év végére minden tizedik töltőállomás diszkontbenzinkút lehet, népszerűségüket a növekvő benzinárak okozzák.

Kényszerpihenőn van az USA finomítói kapacitásainak hét százaléka a Katrina hurrikán rombolása miatt, s hiányzik napi 1,18 millió hordónyi termelés is. Az olajpiaci egyensúly helyreállítása érdekében bevetik az USA és a Nemzetközi Energiaügynökség stratégiai készleteit.

A környezetnél olcsóbban

A drága olaj miatti magas, 290 forint körüli benzinárak miatt a hazai kereslet stagnál, illetve szűkül, a vásárlói érdeklődés az olcsóbb üzemanyagot kínáló kutak felé fordult. Az ország 1100 töltőállomásából mintegy hatvannál kínálnak a környezetükben lévőnél körülbelül tíz forinttal olcsóbb 95-ös benzint és gázolajat, számuk az év végére megközelítheti a százat.

Az Auchan, a Tesco, a Metro töltőállomásai, valamint a Klubpetrol hálózat a nagyok rovására hódítanak, a piac ugyanis kissé szűkül. A Tesco Global Áruházak Rt. 8-10 százalékos keresletélénkülést tapasztalt az elmúlt hónapokban – mondta Danks Emese PR-igazgató. A Metro illetékese, Tokaji Zsolt is folyamatos és a vártnál nagyobb forgalomnövekedésről számolt be.

A diszkontok hódításáról a mintegy 400 kutat üzemeltető Mol Rt. illetékese nem kívánt nyilatkozni, de elmondta: a cég szerint a nemzetközi piaci környezet alapján Magyarországon a mostaninál 25-30 forinttal magasabb benzin- és 10 forinttal magasabb dízelolajárak lennének indokoltak.

Ugron Zsolna kommunikációs főmunkatárs azonban hangsúlyozta: nem biztos, hogy lesz ilyen emelés, mert a Mol mindig a nemzetközi ártendenciák tartósságát figyelve dönt az árváltoztatásról.