Alfréd
-3 °C
3 °C

Benzinárrobbanást várnak az elemzők

2005.09.04. 16:24
Literenként egy font (360 forint) lehet Nagy-Britanniában a benzin ára, vélik londoni elemzők. Ha a jóslat valósággá váliki több ezer benzinkutat kell átállítani, mert kijelzőik nem tudnak ilyen magas összeget mutatni. Közben német szakértők is úgy vélik, hogy másfél euóra nőhet az üzemanyag ára Németországban.

Literenkénti 1 fontos - 360 forintos -, vagyis soha nem látott kiskereskedelmi benzinárra készülnek a Katrina hurrikán okozta ellátási szűkösség miatt a brit forgalmazók, de ehhez előbb több ezer kutat át kell állítani, mert a kijelzők többsége nem tud ilyen magas egységárat mutatni. Londoni elemzők most már 100 dollár feletti hordónkénti olajárat sem zárnak ki.

A The Sunday Times értesülése szerint a két legnagyobb brit olajcég, a Royal Dutch Shell és a BP - amelyek tavalyról 30 milliárd font (10 ezer milliárd forint) együttes adó előtti profitot jelentettek - több millió fontot kénytelen a kutak átállítására költeni az 1 fontos benzinárra készülve. A két cég a 10 ezer brit benzinkútból 2300-at üzemeltet.

Iparági források szerint a brit benzinkutak 70 százalékának kijelzői legfeljebb 99,99 pennys literenkénti árral képesek számolni, mert korábban senki nem tartott elképzelhetőnek ennél magasabb benzinárakat. A brit kutaknál jelenleg az ólommentes normál literjét 90-93 pennyért, a magasabb minőségeket, valamint a dízelt 95 penny körüli áron adják.

Nagy-Britanniában a legmagasabbak az üzemanyagárak

Öt éve, amikor a brit fuvarozók a drága üzemanyag elleni tiltakozásul járműveikkel eltorlaszolták a fő nagy-britanniai finomítók kiszállítási útvonalait, országos hiányt, politikai válságot és pánikfelvásárlást idézve elő, 80 penny körül jártak az árak. Európában a magas adótartalom miatt Nagy-Britanniában a legmagasabbak az üzemanyagárak. A Goldman Sachs befektetési ház legújabb előrejelzése szerint az olajárak a szabadpiacon hosszú távon is 60 dollár felett maradnak, és továbbra is fennáll a kockázata 100 dollárt meghaladó kiugrásoknak.

Más elemzők ugyanakkor változatlanul arra hívják fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban a Katrina hurrikán nyomán nem olaj-, hanem olajfinomítói kapacitáshiány, ennek nyomán pedig benzinhiány lépett fel, bár ha az amerikai kiesés ellátási válsággá fajul, az hamar globálissá válhat.

A Barclays Capital, a londoni City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci helyzetelemzéseket is közlő háza minapi jelentésében azt írta: a következő hetekben, kiskereskedelmi szinten "példátlan (benzin)ársokk" várható az Egyesült Államokban. A benzin országos átlagban jelenleg gallononként 2,61 dollár, ami máris csaknem 40 százalékos 12 havi drágulás, vagyis a Katrina árhatása a már eddig is rendkívüli kiskereskedelmi áremelkedésre fog rárakódni - áll a londoni befektetési ház új elemzésében.

Másfél eurós benzinárat várnak német elemzők

Német gazdasági elemzők arra számítanak, hogy a normálbenzin ára rövidesen 1,50 euró lesz literenként. A DIW gazdaságkutató intézet energetikai elemzői úgy vélik, hogy a stratégiai tartalékok felszabadítása hosszabb távon nem tudja garantálni a korábbi árakat.

Hasonló véleményen vannak az Allianz és a Dresdner Bank elemzői, akik arra emlékeztetnek, hogy az idén januári 1,10 eurós szuper, 1,08 euró normál, és 96 eurócentes dízelár már a múlté, sokáig nem lesznek ezen a szinten az árak. A benzin már azóta is drágult - a normál 1,30, a szuper 1,32 euró literenként -, de a normál hamarosan elérheti, vagy meg is haladhatja az 1,50 eurót.