Olivér
5 °C
8 °C

Jön a százdolláros olaj?

2005.08.30. 12:00
Hetven dollár fölé emelkedett a dollár ára a Katrina hurrikán pusztítása után. A károk összesítése is drágítja valószínűleg az olajat, nem elképzelhetetlen a 100 dollár sem. Az Egyesült Államok vezetése a stratégia készletekhez is hozzányúlna.
Bár Katrina csillapodni látszik, az okozott károkról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy vélhetően alatta maradnak a korábban valószínűsített szintnek. Ez persze jó hír az olajpiac szempontjából is, számos elemző azonban drámai fordulattól tart.

Az egy hónapos határidős olaj ára tegnap már áttörte a lélektanilag fontos 70 dolláros határt, majd a hurrikán csillapodásával együtt csökkenni kezdett, szakértők azonban arra figyelmeztetnek, korai még az öröm, az olajár ugyanis a vihar-hírekhez hasonló érzékenységgel fog reagálni a károkról közölt tényadatokra is. Jelenlegi becslések szerint a kárértéke 25 milliárd dollár körülire tehető.

A lökést az adhatja, hogy már Katrina hatásos belépője előtt is meglehetősen feszített kereslet-kínálati viszonyok uralkodtak az olajpiacon, így amennyiben jelentősebb kárról érkezik hír az olajár áttörheti a 100 dolláros hordónkénti szintet is.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a legfrissebb hírek szerint a korábban bezárt finomítók közül jónéhány máris újraindult, mely kedvezőtlen hírek hiányában nyugtatólag hathat a piacra.

Az Egyesült Államok vezetése eközben fontolóra veszi a stratégiai készletek egy részének felhasználását az árcsökkentés érdekében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?