Ivett, Frida
7 °C
16 °C

Jön a százdolláros olaj?

2005.08.30. 12:00
Hetven dollár fölé emelkedett a dollár ára a Katrina hurrikán pusztítása után. A károk összesítése is drágítja valószínűleg az olajat, nem elképzelhetetlen a 100 dollár sem. Az Egyesült Államok vezetése a stratégia készletekhez is hozzányúlna.
Bár Katrina csillapodni látszik, az okozott károkról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy vélhetően alatta maradnak a korábban valószínűsített szintnek. Ez persze jó hír az olajpiac szempontjából is, számos elemző azonban drámai fordulattól tart.

Az egy hónapos határidős olaj ára tegnap már áttörte a lélektanilag fontos 70 dolláros határt, majd a hurrikán csillapodásával együtt csökkenni kezdett, szakértők azonban arra figyelmeztetnek, korai még az öröm, az olajár ugyanis a vihar-hírekhez hasonló érzékenységgel fog reagálni a károkról közölt tényadatokra is. Jelenlegi becslések szerint a kárértéke 25 milliárd dollár körülire tehető.

A lökést az adhatja, hogy már Katrina hatásos belépője előtt is meglehetősen feszített kereslet-kínálati viszonyok uralkodtak az olajpiacon, így amennyiben jelentősebb kárról érkezik hír az olajár áttörheti a 100 dolláros hordónkénti szintet is.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a legfrissebb hírek szerint a korábban bezárt finomítók közül jónéhány máris újraindult, mely kedvezőtlen hírek hiányában nyugtatólag hathat a piacra.

Az Egyesült Államok vezetése eközben fontolóra veszi a stratégiai készletek egy részének felhasználását az árcsökkentés érdekében.