Judit
2 °C
7 °C

Ismét történelmi magasságban az olajár

2005.08.12. 22:45
Csúcson zárt pénteken a kőolaj ára Londonban és New Yorkban - ezen a héten negyedszer. Az amerikai, hordónkénti 66,86 dolláros ár azonban még nem éri el az infláció figyelembevételével kalkulált '80-as évek eleji szintet.
Rekordot döntött az olajár a New York-i és a londoni árutőzsdén is, miután újabb olajfinomítót kellett leállítani az Egyesült Államokban, ami miatt tovább erősödött a biztonságos benzinellátással kapcsolatos aggodalom. Eközben a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben csökkent az amerikai benzintartalék.

New York: Négy dolláros emelkedés egy hét alatt

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta szeptemberi jegyzése 1,06 dollár emelkedéssel 66,86 dolláron fejezte be a napot, miután 67,10 dolláron is állt. A WTI ára a héten több mint négy dollárral emelkedett és huszonegy dollárral haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

London: a Brent is csúcson

Az északi-tengeri Brent szeptemberi jegyzése 1,07 dollárral 66,45 dollárra drágult a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), ahol napi csúcsa 66,77 dollár volt.

Csökken az amerikai tartalék

Az elmúlt napokban a BP és a ConocoPhillips állított le egy-egy olajfeldolgozót az Egyesült Államokban, pénteken pedig hasonló lépésre kényszerült a Premcor.

Az amerikai energiaügyi hivatal (EIA) szerdán azt közölte, hogy az augusztus 5-én záródott héten az amerikai benzintartalék már a hatodik egymást követő héten csökkent, 2,1 millió hordóval 203,1 millió hordóra, míg az elemzők szerényebb, 1,9 millió hordó visszaesést vártak.

Sokáig tarthat az emelkedés

Elemzők szerint a tartalékok apadása és az áremelkedés hátterében az erős amerikai gazdasági növekedés és a szeptember 11. óta tapasztalt legmagasabb autóeladási adat áll. A Golbal Insight CNN-nek nyilatkozó munkatársa szerint az olaj- és benzinhelyzet jelenleg a legaggasztóbb tényezők az amerikai gazdaság szempontjából. A gondok hosszútávon is jelentkezhetnek, mivel az elemző szerint a finomítói kapacitások helyreállítása több időt vehet igénybe.

Reálértéken nem rekord

Nominálisan - napi áron - valóban rekordot döntött az olajár, ha azonban az inflációt is kalkuláljuk, akkor még nem sikerült elérni a '80-as évekbeli rekordot.

Az iraki-iráni háború kirobbanásakor, 1980-ban 35,69 dolláros rekordot döntött a New York-i olajár, ami mai árfolyamon 82,15dollárt jelent. Ennél is magasabbnak számít viszont az 1869-es nyolcdolláros ár, ami az inflációt kalkulálva ma 97,79 dollárt jelentene.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?