Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Nem lesz többet magyar Suzuki?

2004.07.23. 09:19
Közel nyolcszázmillióra bírságolták a vállalatot, mert nem kért építési engedélyt új csarnokára. A cég illetékesei szerint nem jogos a büntetés és ha fizetniük kell, csomagolnak és költöznek.
A Népszabadság információi szerint az esztergomi önkormányzat 786 millió forintos építésrendészeti bírság megfizetésére kötelezte a japán céget, amiért az engedély nélkül kezdett bele egy tízezer négyzetméter alapterületű csarnok megépítésébe.

Megkésve

Az építkezés már javában folyt, amikor az ország egyik legnagyobb ipari társasága megkérte az önkormányzattól az engedélyt. A júniusi terepszemlén meglepő módon azonban nem egy üres telket találtak az illetékesek, hanem egy majdnem teljesen elkészült, két futballpályányi csarnokot.

Az esztergomi önkormányzat ugyan megadta a Magyar Suzuki Rt.-nek a fennmaradási engedélyt, de egy közel nyolcszázmilliós bírságot is csatolt mellé. A Népszabadság információi szerint a cég vezetői azzal fenyegetőznek, ha ki kell fizetniük a bírságot, akkor a Suzuki elköltözik az országból.

A vállalat pr-vezetője az Indexnek elmondta, a Magyar Suzuki Rt. tárgyalásokat folytat az önkormányzattal a kérdés tisztázása érdekében. Tihanyi Tamás közölte, nem tartják jogosnak a közel egymilliárdos bírságot, hiszen az önkormányzat végig tudott az építkezésről, amely százmilliárd forintos beruházás keretében valósul meg.

Kiderül

A vállalat pr-vezetője ugyanakkor tagadta azt a feltételezést, hogy csak a büntetés kiszabása után kérvényezték volna építési engedély kiadását. Arra a kérdésre azonban már nem tudott válaszolni az igazgató, hogy az építkezés megkezdésének pillanatában rendelkezésükre álltak-e már a szükséges papírok.

Tihanyi szerint nem valószínű, hogy a társaság a büntetés miatt esetleg elköltözne Magyarországról, tekintettel arra, hogy kétszázmilliárd forintos árbevételű cégről van szó. Ugyanakkor a társaság jövőjével kapcsolatos nagy horderejű kérdések eldöntése a vezetőség feladata, végleges választ csak ők adhatnak arra a kérdésre, hogy marad-e a magyar Suzuki, vagy költözik.