Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Koalíciós vita a nyereségadóról

2004.09.14. 16:18
Nem szavazza meg az SZDSZ a nyereségadó bevezetését - jelentette ki Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke liberális sikernek tartja, hogy kétkulcsos lett az adótábla, és a kormányfő-jelöltnek is köszönetet mondott, hogy fogékony a liberális értékekre.
Nem szavazzák meg az árfolyamnyereség-adót a parlamentben - szögezte le az SZDSZ elnöke. Ennek pedig két oka van: az egyik, hogy a választásokon azt ígérték megszűntetik, és újbóli bevezetése azt jelentené, következetlen a kormány. Másrészt a gazdaságnak is érdeke, hogy több legyen a megtakarítás - véli Kuncze Gábor.

Régi-új adó

Köszönet a kormányfőjelöltnek
Kuncze Gábor liberális sikernek értékelte, hogy kétkulcsos lesz a jövő évi adótábla. Az SZDSZ elnöke emlékeztetett, hogy a párt választási kampányában kétkulcsos (18 és 36 százalékos) adótáblát ígért, és ez most megvalósul. Kuncze köszönetet mondott Gurcsány Ferencnek, aki "rendkívül fogékonynak mutatkozik a liberális értékekre". A párt a jövőben is következetesen ragaszkodni fog az adócsökkentéshez, és szerintük a ciklus végére teljesülni fog vállalásuk.

Az SZDSZ elfogadja a forrásadó változását, bár azt azért megjegyzik, hogy ez "nem örvendetes, de szükséges kompromisszum". AZ illetékekről még nem zajlottak le az egyeztetések. Annyi bizonyos, hogy a liberális párt nem támogatja a lakásátírási illeték emelését, és nagymértékű átrendezéssel sem értenek egyet.

A nyereségadó már évek óta állandó szereplője a költségvetési vitáknak. Még az előző ciklusban vezették be, sokan támadták is emiatt a Fidesz-kormányt. Az MSZP és az SZDSZ 2002-es választási kampányának hangsúlyos eleme volt az adónem megszüntetése. Hatalomra jutásuk után be is váltották ígéretüket, és megszüntették a nyereségadót.

Az MSZP azonban tavaly újra felvetette az ötletet, mondván, sok pénzt hoz az államnak. Akkor elhalt a szocialisták kezdeményezése, de az idén ismét a bevezetés mellett kardoskodtak a nagyobbik kormánypártban és a pénzügyi tárcánál.

Az első tervek még 25 százalékról szóltak, ez a nyilvánosságra került javaslatban már 12,5 százalékra mérséklődött. Az SZDSZ-nek azonban így sem tetszik az ötlet. Kuncze Gábor szerint nem csak a tőzsdézőket érintené hátrányosan a régi-új adónem, hanem azt a több százezer magánnyugdíjpénztár-tagot, akiknek így a megtakarításait is megadóztatnák, emiatt pedig kevesebb nyugdíjat kapnának, amikor nyugalomba vonulnak.

A BÉT-nek sem tetszik

Az ötletet egyébként a BÉT elnöke is ellenzi, szerinte az új adó miatt nem folyik be több pénz és árt a hazai befektetőknek. A külföldi intézményi befektetők ugyanis, akik a BÉT-en jegyzett vállalatok és a forgalom 75 százalékát tartják a kezükben, és a nemzetek közötti kettős adóztatási egyezmények miatt mindenképpen változatlanul, maximum 5 vagy 10 százalék osztalékadót fognak fizetni a magyar államnak.

Szalay-Berzeviczy Attila szerint a tervezett rendszer távolságot tart a gazdasági racionalitásoktól, nem ösztönzi az egyéni teljesítményt, a megtakarításokat és az öngondoskodást.