Ödön
2 °C
11 °C

Kétkulcsos szja-tábla, vitatott árfolyamnyereség-adó

2004.09.10. 12:06
Százmilliárd forinttal többet hagy a háztartásoknál a kormánypártok szerint a tervezett szja-módosítás: az eddigi középső, 26 százalékos kulcs eltűnik, helyette másfél milló forintig 18, e fölött 38 százalék lesz az adó. Az árfolyamnyereségadó bevezetését illetően továbbra sincs megegyezés, az SZDSZ egyértelműen elutasítja azt. A későbbiekben vita lehet még az elkülönülten adózó jövedelmek adókulcsának 20-ról 25 százalékra emeléséről is.
"Az elmúlt évtizedek legnagyobb jelentőségű személyijövedelemadó-döntésére készül a kormány. Az új törvény elsősorban igazságosabb lesz, egyszerűbb lesz, és csökkenek az adóterhek" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Két kulcs

A koalíciós pártok képviselői péntek reggel megállapodtak arról, hogy a jövő évi adótábla kétkulcsos lesz. "Az átlaghoz közelí és az az alatti jövedelmek 26 százalékos kulcsa megszűnik, helyette ezek a jövedelmek is 18 százalékos kulccsal adóznak" - mondta el Gyurcsány Ferenc. A másfélmillió forintos jövedelem határ fölött az eddigi legmagasabb kulcs, 38 százalék lesz érvényes. A miniszterelnök-jelölt szerint ezáltal százmilliárd forint adóbevételről mond le az állam, ennyi pénzt hagynak ott a háztartásoknál. Ennek külön forrást nem kell keresni, Gyurcsány szerint a fedezetet a négyszázalékos gazdasági növekedés biztosítja, mely mintegy 8-900 milliárd forintos többletet jelent az újraelosztást csökkenteni kívánó büdzsé számára. Elemzők ugyanakkor egyelőre a százmilliárdos többletkiadás költségvetési hiány növelő veszélyére hívták fel a figyelmet.

Adótábla 2004
0-800 000 ft18%
800 001 - 1 500 000 ft26% (144 000 forint és a 800 000 forinton felül rész 26 százaléka)
1 500 001 ft-tól38% (326 000 forint és az 1,5 millió forinton felüli rész 38 százaléka)
Adótábla 2005
0-1 500 000 ft18%
1 500 001 ft-tól38% (270 ezer forint és az 1,5 millió forint feletti rész 38 százaléka)

Emelnek is

Az miniszterelnök-jelölt tájékoztatása szerint az MSZP és az SZDSZ képviselői megállapodta arról is, hogy emelkedik az elkülönülten adózó jövedelmek adója. Az eddigi húsz helyett 25 százalékot kell majd fizetni a tőkejövedelmek, egyebek között az osztalék vagy lakáskiadásból származó jövedelmek után. Gyurcsány szavai szerint így Magyarországon dolgozni, illetve a meglevő tőkét befektetni ugyanannyira lesz érdemes, sőt, tette hozzá, a munkabért két-három százalékkal alacsonyabb adó terheli.

Az Index információi szerint a tőkejövedelmek adójának megemelését az SZDSZ frakció hivatalosan még nem fogadta el. A kisebbik kormánypártban ezért többen is elképzelhetőnek tartják, hogy míg a jövő heti határidő miatt a javaslat már ebben a formában kerül a parlament elé, a későbbiekben módosító indítványokkal még változtatnak rajta. Kuncze Gábor pártelnök ugyanakkor úgy fogalmazott az Index kérdésére, hogy az elkülönülten adózó jövedelmek adókulcsának emelését az alkufolyamat során elfogadták. Az MSZP frakció közleményben az áll, az igazságosabb adórendszert, "a magas jövedelemmel rendelkezők arányosabb hozzájárulását a közterhek viseléséhez nem új adókulcs bevezetése biztosítja, hanem a tőkejövedelmek adójának emelése és a tőzsdei árfolyamnyereségre való kiterjesztése".

Nyitott kérdés az árfolyamnyereség adó

Az SZDSZ ugyanakkor továbbra is egyértelműen elutasítja az árfolyamnyereség megadóztatását - jelentette ki Kuncze Gábor. Az MSZP frakció ezzel szemben a megállapodást üdvözlő közleményében tényként kezeli, hogy a tőzsdén elért eredmények után is 25 százalékos adót kell fizetni. Információink szerint egyelőre nem eldöntött, hogy az árfolyamnyerség-adó vajon a kormány által beterjesztett javaslatban, vagy szocialista módosító indítványként kerül a parlament elé. A tőkejövedelmek megadóztatásának hírére gyengült a forint.

Módosulnak a kedvezmények

Mennyi az annyi?
Az új adótábla a 800 ezer forint alatti jövedelemmel bírókat értelemszerűen nem érinti, hiszen ebben a sávban eddig is 18 százalékos volt a kulcs. A 800 ezer és 1,5 millió forint közötti sávban az idén 26 százalékot kell befizetni, ez 700 ezer forintra vetítve 182 ezer forint volt. A jövőre belépő új táblában ez sáv eltűnik, és így ez az összeg is 18 százalékkal adózik, ami 126 ezer forintot jelent. A megtakarítás tehát minden másfél millió forintot elérő, illetve ezt meghaladó jövedelem esetén 56 ezer forint. A KSH adatai szerint jelenleg a bruttó átlagbér 141 ezer forint, ez évente 1,7 milliós jövedelmet jelent. Ugyanakkor a magasabb, több millió forintos jövedelmek esetében az 56 ezer forintos összeg eltörpülhet az igénybe vehető, különböző kedvezmények mellett. Így ezek esetében a mérleget csak a kedvezmények ismeretében lehet megvonni, ám a miniszterelnök-jelölti bejelentés nyomán így is valószínűsíthető, hogy a hat millió forint feletti keresettel bírók döntő többségének esetében az 56 ezer forint nem ellensúlyozza a teljes kedvezmény-megvonást, azaz több adót kell majd fizetniük, mint az idén.
Nem sikerült végleges megállapodást kötni az adókedvezményeket illetően, ezek részletein még a következő napokban dolgoznak majd a pártok és a pénzügyminisztérium szakértői - jelentette ki a miniszterelnök-jelölt. A koalíciós pártok tájékoztatása szerint a megállapodás értelmében hat millió forinttól folyamatosan megszűnnek az adókedvezmények, ugyanakkor ezen jövedelemhatárig is 100 ezer forintban maximálnák az igénybe vehető kedvezmények összegét. A százezer forintos korlátozáson felül lesz azonban továbbra is elszámolható a lakáshitel-törlesztésre illetve a gyermekek után járó kedvezmény. Az MSZP közleménye szerint 12 millió forintos kereset felett megszűnik a kedvezmények igénybe vételének lehetősége.

"Emberek, a magyar gazdaság rendben van"

A társasági adó kulcsa nem változik, az evával kapcsolatos kérdésekre pedig a kormányfőjelölt azt mondta, erre októberben kell visszatérni, miután az Európai Bizottság foglalkozott az üggyel. "Emberek, a magyar gazdaság rendben van, a magyar gazdaság növekszik" - hangsúlyozta az államháztartási hiánnyal kapcsolatban Gyurcsány Ferenc. Mint mondta, nő a foglalkoztatottság és az export, az emberek többet fognak keresni, méltányosabban fognak adózni. "Az pedig, hogy a gazdaságpolitika egyik szeletében, a költségvetésben tenni kell az egyensúlyért, az elemzőkön kívül senkinek nem fontos" - tette hozzá.

Nem beszéltek az eva-ról

Információink szerint a pártközi egyeztetéseken nem foglalkoztak érdemben az eva kérdésével, az adónemet mindkét kormánypárt változatlanul hagyná, azaz 25 milliós felső bevételi küszöb mellett választhatnák a vállalkozások a 15 százalékos átalányt. A pártok megállapodtak az iparűzési adó újabb 25 százalékának leírhatóvá tételében, így helyi adó összesen 50 százalékával lesz csökkenthető a társasági adóalap. Az egészségügy hozzájárulás összege 1200 Ft-tal csökken, azon vállakozások pedig, melyek pályakezdő fiatalokat, a GYES-ről, GYED-ről visszatérő édesanyákat és az 50 év feletti munkanélkülieket foglalkoztatnak, további kedvezményekben részesülnek. A K+F tevékenységet szolgáló beruházások már 100 millió forint értékhatártól fejlesztési adókedvezményt kapnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?