Lóránt, Loránd
-3 °C
3 °C

Gyengült a forint, az adócsökkentés fedezetét keresik az elemzők

2004.09.10. 17:14
Nem látják biztosítottnak az 2005-re bejelentett adócsökkentés fedezetét a gazdasági elemzők, akik szerint a lépés - azzal együtt, hogy hozzájárul a fogyasztás növekedéséhez, ezáltal az áfabevételek emelkedéséhez - kétségessé teszi a jővőre tervezett 4,1 százalékos hiány elérését. A bejelentés hírére a forint gyengült a pénzpiacokon.
Bizonytalannak látják a pénteken bejelentett adóváltoztatási elképzelések következtében kieső bevételek fedezetét az MTI által megkérdezett elemzők.

Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök-jelölt pénteken jelentette be, hogy az elképzelések szerint jövőre kétkulcsos, 18 és 38 százalékos lesz a személyi jövedelemadó, a változtatással "mintegy százmilliárd forinttal több marad a magyar családoknál, a munkavállalóknál".

Az elemzők forrást keresnek

"Egyelőre nem világos, hogy a miniszterelnök-jelölt által említett százmilliárd forint mennyire reális, azonban tény és való, hogy az adócsökkentés feszíti a költségvetést, míg a szükséges kiadáscsökkentésről keveset lehet tudni még" - mondta Kovács György, a Budapest Economics közgazdásza.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint az adócsökkentésnek több olvasata is lehet. Politikai, gazdaságpolitikai szempontból üdvözlendő, hogy a miniszterelnök-jelölt azzal próbál meg népszerűséget szerezni, hogy kevesebbet vesz el, míg elődje azzal próbálta meg népszerűségét megőrizni, hogy többet adott.

Ugyanakkor a bejelentés költségvetési olvasata szerint a százmilliárd forint kieső bevételnek egyelőre nem világos a fedezete, amely így fokozza a bizonytalanságot, mondta Török Zoltán. Rövid távon a forint árfolyama érzékenyen reagálhat a bejelentésre.

Németh Dávid az ING Bank Magyarország Rt. elemzője a piac szempontjából kedvezőtlennek nevezte a tervezett módosítások hatását. "A kieső százmilliárd forint az államháztartás GDP-arányos hiányát 0,5 százalékponttal növelheti, ami tovább nehezíti a jövő évi 4,1 százalékos cél elérését" - mondta.

Pozitív hatások

Az elemző elismerte, hogy az adó csökkentésével nőhet a fogyasztás, így az áfabevételek is, és az adómorál is javulhat, de ezek a hatások nem kompenzálják a kiesést. Hozzátette ugyanakkor, hogy az adókedvezmények csökkentése mérsékli az adóváltozások hiánynövelő hatását.

Németh Dávid kedvezőnek nevezte ugyanakkor, hogy az szja-kulcs mérséklése csökkentheti az ország magas szja-kulcsok miatti versenyhátrányát, és kedvező a külföldi vállaltoknak is.

Gyengült a forint

Az eurót pénteken délután 250,40/50 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, csaknem egy forinttal magasabban a csütörtöki 249,65/85 forintos árfolyamnál. A forint 11,30 százalékon állt a sáv erős oldalán, 25 bázisponttal gyengébben, mint csütörtökön.

A már reggel is élénk forint eladás a nap további részében folytatódott, és a forint mélypontját dél körül 254,75 forint/eurón érte el, legerősebb napi árfolyama 250,40 forint/euró volt.

Az euró 255 forintra is felkúszhat

A piacon nem tartják elképzelhetetlennek, hogy a jövő hét elején akár 255 forintra is felszökhet az euró kurzusa. Úgy tűnik, fogytán a piac türelme, mondják kereskedők. A rossz augusztusi költségvetési adat miatti a hét közepe óta tartó aggodalmak csak fokozódtak azután, hogy a nap folyamán a 2005. évi adózás rendjéről kormányzati nyilatkozatok hangzottak el.

Bizonytalanságot látnak az elemzők

A kormányzati megnyilatkozások alapján egyelőre úgy tűnik, hogy a politikai előnyszerzés miatt nagy a bizonytalanság a jövő évi költségvetés stratégiai tervezésében. Nem világosak a prioritások, kérdés, hol keresik a szükséges költségvetési megtakarítások forrásait, mondják elemzők.

A dollár gyengült a forinttal szemben

A dollárra a délután közölt amerikai külkereskedelmi mérleg jó adatai, valamint a három évvel ezelőtti terrortámadás szombati évfordulója miatt szaporodó pozíciózárások hatottak. A kedvező külkereskedelmi hiány miatt úgy tűnik, hogy nem lesz szükség amerikai kamatemelésre, így paradox módon a jó adat gyengítette az amerikai valutát. Délután 203,65/80 forinton jegyezték a dollárt, szemben a 205,10/25 forintos csütörtöki árfolyammal.

Az állampapírok másodpiacán élénk forgalomban eladói nyomásról számoltak be a kereskedők, minden lejáraton további 15-25 bázisponttal szökött fel a hozamszint a csütörtöki 20-30 bázispontos emelkedés után.

A bankközi forintpiacon az overnight és a tomnext kamat 10 bázisponttal 10,60/70 százalékra süllyedt, a hosszabb lejáratokon mintegy 10 bázisponttal 11 százalék fölé emelkedett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!