Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyengült a forint, az adócsökkentés fedezetét keresik az elemzők

2004.09.10. 17:14
Nem látják biztosítottnak az 2005-re bejelentett adócsökkentés fedezetét a gazdasági elemzők, akik szerint a lépés - azzal együtt, hogy hozzájárul a fogyasztás növekedéséhez, ezáltal az áfabevételek emelkedéséhez - kétségessé teszi a jővőre tervezett 4,1 százalékos hiány elérését. A bejelentés hírére a forint gyengült a pénzpiacokon.
Bizonytalannak látják a pénteken bejelentett adóváltoztatási elképzelések következtében kieső bevételek fedezetét az MTI által megkérdezett elemzők.

Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök-jelölt pénteken jelentette be, hogy az elképzelések szerint jövőre kétkulcsos, 18 és 38 százalékos lesz a személyi jövedelemadó, a változtatással "mintegy százmilliárd forinttal több marad a magyar családoknál, a munkavállalóknál".

Az elemzők forrást keresnek

"Egyelőre nem világos, hogy a miniszterelnök-jelölt által említett százmilliárd forint mennyire reális, azonban tény és való, hogy az adócsökkentés feszíti a költségvetést, míg a szükséges kiadáscsökkentésről keveset lehet tudni még" - mondta Kovács György, a Budapest Economics közgazdásza.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint az adócsökkentésnek több olvasata is lehet. Politikai, gazdaságpolitikai szempontból üdvözlendő, hogy a miniszterelnök-jelölt azzal próbál meg népszerűséget szerezni, hogy kevesebbet vesz el, míg elődje azzal próbálta meg népszerűségét megőrizni, hogy többet adott.

Ugyanakkor a bejelentés költségvetési olvasata szerint a százmilliárd forint kieső bevételnek egyelőre nem világos a fedezete, amely így fokozza a bizonytalanságot, mondta Török Zoltán. Rövid távon a forint árfolyama érzékenyen reagálhat a bejelentésre.

Németh Dávid az ING Bank Magyarország Rt. elemzője a piac szempontjából kedvezőtlennek nevezte a tervezett módosítások hatását. "A kieső százmilliárd forint az államháztartás GDP-arányos hiányát 0,5 százalékponttal növelheti, ami tovább nehezíti a jövő évi 4,1 százalékos cél elérését" - mondta.

Pozitív hatások

Az elemző elismerte, hogy az adó csökkentésével nőhet a fogyasztás, így az áfabevételek is, és az adómorál is javulhat, de ezek a hatások nem kompenzálják a kiesést. Hozzátette ugyanakkor, hogy az adókedvezmények csökkentése mérsékli az adóváltozások hiánynövelő hatását.

Németh Dávid kedvezőnek nevezte ugyanakkor, hogy az szja-kulcs mérséklése csökkentheti az ország magas szja-kulcsok miatti versenyhátrányát, és kedvező a külföldi vállaltoknak is.

Gyengült a forint

Az eurót pénteken délután 250,40/50 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, csaknem egy forinttal magasabban a csütörtöki 249,65/85 forintos árfolyamnál. A forint 11,30 százalékon állt a sáv erős oldalán, 25 bázisponttal gyengébben, mint csütörtökön.

A már reggel is élénk forint eladás a nap további részében folytatódott, és a forint mélypontját dél körül 254,75 forint/eurón érte el, legerősebb napi árfolyama 250,40 forint/euró volt.

Az euró 255 forintra is felkúszhat

A piacon nem tartják elképzelhetetlennek, hogy a jövő hét elején akár 255 forintra is felszökhet az euró kurzusa. Úgy tűnik, fogytán a piac türelme, mondják kereskedők. A rossz augusztusi költségvetési adat miatti a hét közepe óta tartó aggodalmak csak fokozódtak azután, hogy a nap folyamán a 2005. évi adózás rendjéről kormányzati nyilatkozatok hangzottak el.

Bizonytalanságot látnak az elemzők

A kormányzati megnyilatkozások alapján egyelőre úgy tűnik, hogy a politikai előnyszerzés miatt nagy a bizonytalanság a jövő évi költségvetés stratégiai tervezésében. Nem világosak a prioritások, kérdés, hol keresik a szükséges költségvetési megtakarítások forrásait, mondják elemzők.

A dollár gyengült a forinttal szemben

A dollárra a délután közölt amerikai külkereskedelmi mérleg jó adatai, valamint a három évvel ezelőtti terrortámadás szombati évfordulója miatt szaporodó pozíciózárások hatottak. A kedvező külkereskedelmi hiány miatt úgy tűnik, hogy nem lesz szükség amerikai kamatemelésre, így paradox módon a jó adat gyengítette az amerikai valutát. Délután 203,65/80 forinton jegyezték a dollárt, szemben a 205,10/25 forintos csütörtöki árfolyammal.

Az állampapírok másodpiacán élénk forgalomban eladói nyomásról számoltak be a kereskedők, minden lejáraton további 15-25 bázisponttal szökött fel a hozamszint a csütörtöki 20-30 bázispontos emelkedés után.

A bankközi forintpiacon az overnight és a tomnext kamat 10 bázisponttal 10,60/70 százalékra süllyedt, a hosszabb lejáratokon mintegy 10 bázisponttal 11 százalék fölé emelkedett.