Szilárda
-4 °C
2 °C

Tankoljunk olajárrobbanás után!

2008.03.02. 10:18
Stabilan áttörte a 100 dolláros határt az olaj ára az elmúlt hét során, ami az üzemanyagok piacára is hatással volt. A dollár gyengülése azonban segített az autósokon, így a további áremelés a jövő héten elmaradhat.

A benzin irányadó jegyzésárai 0,1 százalékkal csökkentek az elmúlt hét során. A dollár gyengülése még pozitívabban hatott, hiszen a forintban kifejezett mérséklődés 3 százalékos lett.

A soha nem látott csúcson lévő gázolaj ára azonban tovább emelkedett, dollárban 1,9 százalékkal. Az amerikai devia gyengülésének következtében azonban forintban ez 1,1 százalékos csökkenéssé szelídült.

Internetes források szerint a legolcsóbban jelenleg literenként 285 forintért lehet tankolni 95-ös benzint, míg a legdrágább kúton már 309,9 forintba kerül. A gázolaj ára 296 és 319,9 forint között változik.

A fentiek hatására a Portfolio.hu elemzői arra számítanak, hogy a jövő héten megmenekülnek az újabb benzinár-emeléstől a szokásos szerdai árváltoztatás során. Az elmúlt hetekben ugyanis folyamatos árnövelés volt látható, melynek következtében a gázolaj ára már jelentősen meghaladja a benzin árát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!