Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Amerikai cég olajat keres Magyarországon

2004.05.05. 10:01
Újabb helyeken keres olajat az amerika Pogo Producing Company. Korábban egy nyugdíjas házaspár földje alatt talált földgázat.
Az amerikai Pogo Producing Company gyorsított ütemben hajtja végre földgázlelőhely-feltárási programját Jász-Nagykun-Szolnok megyében; Örményes után újabb kutatófúrásokat végez Kenderes, Kisújszállás és Túrkeve környékén.

A 260 ezer hektár kiterjedésű Szolnok központtal jelölt engedélyes területen belül, a Körös vidékén még a nyár folyamán a föld mélyét kutató szeizmikus méréseket is végeznek.

A Magyarországon 2003 augusztusa óta kőolaj- és földgázlelőhelyek után kutató Pogo a tavaly Örményesen sikerrel zárult kutatás után az érintett 450 hektárnyi területet is lendületesen fejleszti, hogy a földgázmezőn 2005 elején megkezdődhessen a kitermelés.

Egy nyugdíjas kertjében

Örményesen az adatok szerint a 2247 méteres mélységig fúrt kútban egy 27 méter vastag kitermelhető földgázrétegre bukkantak, jó minőségben, minimális, 10 százaléknál kisebb szennyeződéssel.

A földgázmező egy része egy helybeli nyugdíjas házaspár földje alatt terül el, akik várhatóan annak eladásáért - vagy ha bérletbe adják - használatáért kaphatnak pénzt.

Kudelka Éva Örményes polgármestere elmondta: a Pogo és az önkormányzat között jó a kapcsolat. A település nagyon bízik a földgázkitermelés beindításában, ugyanis akkor az önkormányzat is jól járhat az iparűzésiadó-bevétel révén.

A houstoni székhelyű Pogónak az Egyesült Államok több államában, a Mexikói-öbölben, a Sziámi-öbölben, Magyarországon, az Északi-tengeren valamint Új-Zélandon vannak olaj- és gázipari érdekeltségei. A PPP a New York Stock Exchange és Picific Exchange tőzsdéken bevezetett társaság.