Szilárda
-4 °C
3 °C

Háromszáz forintra nőhet a benzinár?

2005.08.15. 08:43
Huszonkét éve, az olajkontraktus létezése óta nem látott magasságba szökkent a múlt héten a nyersolaj ára, a szeptemberi szállítású olaj ára átlépte a 66 dollárt a New York-i kereskedelmi tőzsdén.

Az olajár emelkedésében újabb amerikai üzemzavarok is közrejátszottak: ez alkalommal a texasi Sunoco vezetékében ütött ki tűz. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csökkentette Oroszország és más, az OPEC-en kívüli olajtermelő országok teljesítményére vonatkozó becslését és ezzel egyidejűleg a kereslet élénkülését jósolja, ami még magasabb árakhoz vezethet.

Tovább drágulhat

Az árakat befolyásolja még, hogy az amerikai készletek szintje alacsony és a piaci szereplők attól tartanak, hogy a finomítóknak gondot okoz a még tartó nyári utazási szezon többlet benzinigényének kiszolgálása, továbbá a téli időszakra szükséges fűtőolaj-mennyiség összegyűjtése. Az olajtermékek is drágultak, a benzin gallononként (3,78 liter) 1,32 centtel, 1,963 dollárra, példátlan szintre drágult , a fűtőolaj pedig gallononként 1,23 centtel, 1,9108 dolláros csúcsra ívelt.

A feszültség érződött a londoni olajtőzsdéjén (IPE) is, ott a Brent típus szeptemberi kontraktusa hordónként kilenc centtel, 65,47 dollárra drágult. Ahhoz, hogy a benzin ára Magyarországon literenként 300 forint fölé kerüljön, 75-80 dollárra kellene emelkednie az olaj árának, úgy, hogy eközben a dollárárfolyam 200 forint közelében marad és az olaj, valamint az olajtermékek közötti nyereségtartalom nem változik, mondta el a Napi Gazdaságnak Pletser Tamás, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője. Ez az irdatlanul magas benzinár ugyanakkor akár ki is alakulhat a piacon, minthogy az olaj drágulása várhatóan tovább tart, hiszen a negyedik negyedévben, különösen az év vége felé szezonális okok miatt megélénkül a kereslet az energiahordozók iránt.

Néhány hét van

A drágulás egy-két hét után jelenhet meg a benzinárakban. Az olajpiacon nagyon megy a spekuláció, de fundamentális okok, illetve a politika is befolyásolja az árakat. Az utóbbi fogalomkörben ezúttal az iráni atomprogram a legjelentősebb tényező, ennek újraindítása miatt ugyanis megromolhat a kapcsolat a világ és Irán között, aminek nyomán akár be is fagyaszthatják az iráni olajszállításokat. Emellett a szaúdi király utódlása körüli bizonytalanságok is rosszul hatnak az olajpiacra, vélekedik Pletser.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!