Edina
-12 °C
-3 °C

Még vizsgálják a román olajat

2004.11.04. 16:22
Pénteken lesz eredménye annak a laborvizsgálatnak, mely megállapítja, valóban tartalmaz rovarölő szert egy román eredetű étolaj. Az Index kérdésére Kathi Attila szóvivő elmondta, azért nem hozták nyilvánosságra az olaj márkáját, mert nincs szükség intézkedésre. Az ÁNTSZ szerint felesleges pánikkeltésről van szó.
Péntekre meglesz az eredménye a laborvizsgálatnak, mely azt fogja megállapítani, hogy valóban tartalmaz-e dieldrint és aldrint egy Romániából származó étolaj. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szakemberei egy több mint negyven éve betiltott rovarölő szer maradványát mutatták ki a magyar boltokban kapható, Romániából importált napraforgóolajban.

Határérték alatt

A rovarölő szer maradványát 0,005 mg/kg mennyiségben mutatták ki, amit éppen csak érzékeltek a laborban, az ugyanis a kimutathatósági határ közelében van. Ez az oka annak, hogy nem hozták nyilvánosságra az étolaj márkáját - nyilatkozta az Indexnek a felügyelőség szóvivője. A szer - ha van benne - jóval az egészségügyi határérték alatt van, így egyelőre semmilyen intézkedés nem szükséges.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség újabb ellenőrző vizsgálatot végeztet el egy másik laborban a román importból származó étolajmintán - közölte Kathi Attila.

Az aldrin és a dieldrin az ötvenes és a hatvanas években elterjedt rovarölő szer volt, a világon elsőként 1968-ban Magyarországon tiltották be a használatát és forgalmazását, a hírhedt DDT-vel egyszerre.

Felesleges pánikkeltés

Véleményt mondani egy élelmiszer egészségre veszélyes voltáról az ÁNTSZ feladata, ennél a hatóságnál állnak rendelkezésre a vizsgálatokhoz szükséges adatok és szakemberek - jelentette ki Bujdosó László országos tisztifőorvos. Mint még szerdán elmondta, egyelőre csak a médiából értesültek a mérgezőnek mondott olajról, de a hírek alapján teljesen felesleges pánikot kelteni.

Az ugyancsak nem hivatalosan tudomásukra jutott mérési eredmény alapján az olaj nem veszélyes. A rovarölő szerek - bármikor is tiltották be azok használatát - a talajban nyomokban megvannak, és ezt az olajos magvú növények felszívják, így számos termékben kimutathatóak, ám az egészségügyi határérték alatti koncentrációban.