Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Hernádi: Az OMV-kísérlet nem felel meg a piaci szabályoknak

2007.07.19. 19:40
A romániai Tusnádfürdőn tartott tanácskozáson a Mol vezetője mellett magyar politikusok is nyilatkoztak az OMV felvásárlási kísérletéről. Hernádi Zsolt szerint nem felel meg a piaci szabályoknak az OMV eljárása.
Az OMV-nek a Mol felvásárlására tett kísérlete nem felel meg a piaci szabályoknak, jelentette ki csütörtökön Tusnádfürdőn Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

A XVIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor sajtóirodája által eljuttatott közlemény szerint Hernádi az Energiaválság a Kárpát-medencében? című előadáson vett részt. Beszédében kifejtette: az államnak kötelessége biztosítani, hogy egy stratégiai fontosságú vállalatának az eszközei ne kerüljenek más állam ellenőrzése alá.

Győzzön a jobb!

Hernádi hangsúlyozta: nem a külföldi tulajdonszerzést kifogásolják, hanem az a gond, hogy az osztrák cégnek a lépése nem felel meg a piaci szabályoknak. "Győzzön a jobb, amennyiben ugyanazok a játékszabályok, azonban az OMV esetében nem ez a helyzet, az osztrák céget ugyanis fel sem lehet vásárolni és többségi részesedést sem lehet szerezni benne", mondta a vezérigazgató.

Hernádi elmondta: örül annak, hogy a magyar politikában egyetértettek a felvásárlás elutasításában.

Politikusok is megszólaltak Mol-ügyben

Szabó Vilmos, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának alelnöke előadásában úgy vélte, hogy a politikusoknak a politikai harcokon kívülálló területként kell kezelniük a Mol felvásárlási kísérletéhez hasonló kérdéseket.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke szerint a Mol esetéből tanulva kell tekinteni a Magyar Villamos Művek tervezett privatizációjára is. Hangsúlyozta: a politikának a feladata megakadályozni a felelőtlen üzletelést, mivel nincs szükség a Molhoz hasonló tapasztalatra a MVM kapcsán.