Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Lamperth Mónika felelne a pénzek elköltéséért

2006.10.16. 10:13
A pedagógusszámot és az igazgatási létszámot csökkentenék jelentősen, a szociális rendszert alakítanák át teljesen jövőre - derül ki a Népszabadsághoz került tervezetből, mely az önkormányzati rendszer átalakításáról szól. Az oktatáson, az igazgatáson és a kórházi ellátáson lehet sokat spórolni - Lamperth Mónika tárcájához kerülhet a források jó része.

Az önkormányzati reform a közoktatási, másrészt a helyhatóságokat érintő igazgatási területeken kezdődhet meg 2007-ben - derül ki a Népszabadság birtokába került munkaanyagból. A változások érintik az önkormányzatokat, a regionális intézményrendszert és a kistérségi szintű társulásokat. Átszabják a normatív támogatások rendszerét is: csökken az alapnormatívák száma és összege is, az így adódó többletforrás pedig a kistérségi és mikrotérségi intézményfenntartáshoz kötődik majd.

A kormányzat olyan reformokat tud keresztülvinni a parlamenten, amelyekhez elég az egyszerű többség, vagyis az önkéntes regionális feladatellátást erőstik. Vagyis átvádorolhatnak például az útépítéssel és -fenntartással, a közlekedéssel, a Volán-társaságok beszerzéseivel, a közmunkával és foglalkoztatással, egyes egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos feladatok és források a regionális döntéshozói szintre - írja a napilap. Ebben az uniós forrásoknak is ösztönző szerepük lesz. Mivel a megyei önkormányzatok szerepe csökkenhet, a normatív támogatások összege is márséklődhet. Az uniós támogatásoknál nagyobb szerep jut majd az Államkincstárnak, a könyvvizsgálatot pedig az Állami Számvevőszék felügyeli.

A Népszabadság szerint a tervezetben a helyi adórendszerek változásával kívánják növelni a helyi ökormányzatok bevételeit. Az ingatlanadót 2008-ban vezetné be a kormány, emellett csökkenne az iparűzésiadó-teher. Komolyabb megtakarítás középtávon a közoktatási rendszerben, az igazgatási kiadásoknál, valamint regionális szinten a kórházi ellátásnál jelentkezhet.

Az oktatásban a legnagyobb változást a pedagógusok óraszámának emelése jelenti, illetve az, hogy bevezetik az elismert pedagógusi státust. A költségvetés 2007 szeptemberétől, hároméves átmeneti rendszerben csak a javasolt képlet alapján adódó pedagóguslétszámot finanszírozza majd. Tovább szigorítaná ezt a rendszert, hogy némileg ismét átszabnák a pedagógusok óraelszámolását: kikerülne a kötelező órák közül a pedagógiai dokumentumok készítésére és a tanulói felügyeletre szánt idő - áll a Népszabadságban.