Ödön
1 °C
11 °C

Ellehetetlenülnek az önsegélyező pénztárak?

2007.05.31. 07:32
Júniustól változnak az önsegélyező pénztárakra vonatkozó szabályok. Megszűnnek a tagok által eddig leginkább kedvelt szolgáltatások, valamint számos eddig adómentes juttatás adóköteles lesz. A pénztári tagok száma sok helyen már most a korábbi felére csökkent, az intézkedések a piaci szereplők szerint egyértelműen az öngondoskodás ellen hatnak.

Az önsegélyező pénztárakra vonatkozó szabályok közül több is változik június elsejétől. A pénztárak szerint a változások ellehetetlenítik ezeket szervezeteket, az új szabályok miatt ugyanis több önsegélyező pénztárnál is mintegy felére csökkent a tagság. A tavaly elfogadott törvénymódosítás alapján adóköteles lesz júniustól a gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású termékek, gyógyteák, fog- és szájápolók ártámogatása.

Egyéni helyett közösségi szolgáltatások

Ugyancsak változást jelent, hogy ettől az időponttól az önsegélyező pénztárak kötelező szolgáltatási körébe tartoznak a szociális kockázat (gyermek születése, egészségügyi helyzet, munkanélküliség, halálozás, tűz- és elemi károk) bekövetkezte esetén nyújtott kiegészítő ellátások, a gyógyszer- és gyógyászati segédeszközök ártámogatása, továbbá a vizitdíj fizetéséhez való hozzájárulás.

A több pénztártag számlaterhelésével nyújtott szolgáltatások helyett közösségi szolgáltatásokat nyújtanak június elsejétől e szervezetek, amelyeket az e célra létrehozott szolgáltatási tartalékból finanszírozzák. Meghatározott körben (például táppénz és munkanélküli segély kiegészítése, gyógyszer és gyógyászati segédeszköz támogatás) továbbra is lehet majd egyéni számlás szolgáltatásokat nyújtani.

A legkedveltebbeket veszik el

Szakszervezeti vezetők szerint a változtatások ellehetetlenítik az önsegélyező pénztárakat, mivel nem nyújthatnak olyan szolgáltatásokat, amelyek iránt eddig a legnagyobb volt a tagság igénye. Ilyen szolgáltatás például a rendszeres és az eseti gyermeknevelési segély, a beiskolázási segély, valamint a lakásfenntartási támogatás. Felhívták a figyelmet arra is, hogy csökkent a munkáltatók által a dolgozók javára az önkéntes pénztárakba adó- és járulékmentesen fizethető összeg nagysága. Leginkább, a minimálbér 20 százalékára, az önsegélyező pénztárakba fizethető rész mérséklődött.

Pellei József, az Önsegélyező Pénztárak Szövetségének elnöke szerint a törvénymódosítás miatt, legalább 70 százalékkal csökken majd a tagok megtakarítása. Ez mindenképpen az öngondoskodás ellen hat. A pénztárak többségénél több mint 50 százalékkal csökkent a taglétszám az új szabályok miatt. Az elnök elmondta: olyan módosításokat szorgalmaznak, amelyek alapján továbbra is nyújthatnák a korábbi, a tagoknak nagy segítséget jelentő szolgáltatásokat. Az alacsony jövedelműeknél, különösen a gyermekneveléshez adott támogatások jelentenek nagy segítséget, mondta Pellei József.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?