István, Vajk
17 °C
34 °C

Ellehetetlenülnek az önsegélyező pénztárak?

2007.05.31. 07:32
Júniustól változnak az önsegélyező pénztárakra vonatkozó szabályok. Megszűnnek a tagok által eddig leginkább kedvelt szolgáltatások, valamint számos eddig adómentes juttatás adóköteles lesz. A pénztári tagok száma sok helyen már most a korábbi felére csökkent, az intézkedések a piaci szereplők szerint egyértelműen az öngondoskodás ellen hatnak.

Az önsegélyező pénztárakra vonatkozó szabályok közül több is változik június elsejétől. A pénztárak szerint a változások ellehetetlenítik ezeket szervezeteket, az új szabályok miatt ugyanis több önsegélyező pénztárnál is mintegy felére csökkent a tagság. A tavaly elfogadott törvénymódosítás alapján adóköteles lesz júniustól a gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású termékek, gyógyteák, fog- és szájápolók ártámogatása.

Egyéni helyett közösségi szolgáltatások

Ugyancsak változást jelent, hogy ettől az időponttól az önsegélyező pénztárak kötelező szolgáltatási körébe tartoznak a szociális kockázat (gyermek születése, egészségügyi helyzet, munkanélküliség, halálozás, tűz- és elemi károk) bekövetkezte esetén nyújtott kiegészítő ellátások, a gyógyszer- és gyógyászati segédeszközök ártámogatása, továbbá a vizitdíj fizetéséhez való hozzájárulás.

A több pénztártag számlaterhelésével nyújtott szolgáltatások helyett közösségi szolgáltatásokat nyújtanak június elsejétől e szervezetek, amelyeket az e célra létrehozott szolgáltatási tartalékból finanszírozzák. Meghatározott körben (például táppénz és munkanélküli segély kiegészítése, gyógyszer és gyógyászati segédeszköz támogatás) továbbra is lehet majd egyéni számlás szolgáltatásokat nyújtani.

A legkedveltebbeket veszik el

Szakszervezeti vezetők szerint a változtatások ellehetetlenítik az önsegélyező pénztárakat, mivel nem nyújthatnak olyan szolgáltatásokat, amelyek iránt eddig a legnagyobb volt a tagság igénye. Ilyen szolgáltatás például a rendszeres és az eseti gyermeknevelési segély, a beiskolázási segély, valamint a lakásfenntartási támogatás. Felhívták a figyelmet arra is, hogy csökkent a munkáltatók által a dolgozók javára az önkéntes pénztárakba adó- és járulékmentesen fizethető összeg nagysága. Leginkább, a minimálbér 20 százalékára, az önsegélyező pénztárakba fizethető rész mérséklődött.

Pellei József, az Önsegélyező Pénztárak Szövetségének elnöke szerint a törvénymódosítás miatt, legalább 70 százalékkal csökken majd a tagok megtakarítása. Ez mindenképpen az öngondoskodás ellen hat. A pénztárak többségénél több mint 50 százalékkal csökkent a taglétszám az új szabályok miatt. Az elnök elmondta: olyan módosításokat szorgalmaznak, amelyek alapján továbbra is nyújthatnák a korábbi, a tagoknak nagy segítséget jelentő szolgáltatásokat. Az alacsony jövedelműeknél, különösen a gyermekneveléshez adott támogatások jelentenek nagy segítséget, mondta Pellei József.