Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Máris lesöpörték az alternatív kormányprogramot

2008.06.10. 17:14
Csak az adórendszeren belüli átalakítások szolgálhatnak adócsökkentésre, a szociális kiadásokból nem lehet lefaragni – hangzott el a kormány mai tanácskozásán. Ez egyben azt is jelenti: a kabinet nemet mondott az egyebek között a nyugdíj és az anyasági támogatás megállapításának átalakítását is célzó, az Oriens pénzügyi tanácsadó cég nevével fémjelzett programra, bár a szerzõk helyzetértékelését ma meghallgatták.

A kormány és az MSZP vezetésének konzultációján az eddigi felszólalók egyetértettek abban, hogy egy esetleges adócsökkentés fedezetét nem a költségvetési kiadások - a szociális támogatások, vagy a nyugdíjakra fordított összeg - csökkentésével, hanem az adórendszeren belül kell megtalálni. Daróczi Dávid kormányszóvivõ errõl azután beszélt, hogy megtartotta elõadását Veres János pénzügyminiszter, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, valamint Szûcs Erika szociális miniszter a dobogókõi konzultáció elsõ napján, kedden. A szóvivõ emlékeztetett arra, hogy a tanácskozáson annak az útját keresik, hogyan lehet nagyobb gazdasági növekedést elérni úgy, hogy az intézkedések az államháztartási egyensúlyt és szociális biztonságot ne veszélyeztessék. Mint mondta, ennek eszköze lehet a munkára rakodó közterhek jelentõs csökkentése, valamint az adórendszer egyszerûsítése.

A kormányszóvivõ beszámolt arról, hogy a konzultáción – amely Dobogókõn üdülõszálló területén, egy teljesen leárnyékolt épületben zajlik – egyetértés volt abban, hogy a munkára rakodó terheket csak úgy lehet csökkenteni, ha az ebbõl adódó hiány más adóbevételbõl pótolható, és bármilyen adócsökkentés fedezetét az adórendszeren belül kell megtalálni.

Ez egyben azt is jelenti: máris eldõlt, hogy a kormány nem fogadja el az Oriens pénzügyi tanácsadó cég égisze alatt négy fiatal közgazdász által megalkotott, egyébiránt széles szakmai támogatással bíró, és az IMF, a Nemzetközi Valutaalap éppen ma ismertetett javaslataival is sok hasonlóságot mutató programot. A programkészítõket Gyurcsány Ferenc meghívta ugyan a tanácskozásra, de ott az elõzetes hírek szerint már elsõsorban csak a helyzetértékelésükre, és nem javaslataikra voltak kiváncsiak. (A tanácskozásról az Index által utolért programszerzõk egyike sem kívánt semmit elárulni.) A Pénzügyminisztérium már a program bejelentésének napján jelezte: miközben az Oriens átállna az infációkövetõ nyugdíjemelésre, a kormány ragaszkodik a jelenlegi, svájci indexáláshoz (e módszer az infláción felül a reálbéremelkedés ütemének felével emeli a nyugdíjakat). Nem fogadja el a PM az adómódosítási javaslatokat sem, mivel azok az alacsonyabb keresetûek helyzetét rontanák, és ez a kormány szerint nem kívánatos.

Az Oriens a gazdasági növekedés drasztikus visszaesése után a kitörési pontot éppen abban látta, hogy több alrendszerben kell egyidejüleg, jelentõs beavatkozásokat eszközölni. A szociális kiadásokon és az állami szféra bérköltségein is spórolni kell egyebek között ahhoz, hogy a felszabaduló forrásokat a munkát terhelõ adók csökkentésére lehessen fordítani. Ugyanakkor az ezermilliárd forintos átcsoportosítás közel harmadát õk is áfa- illetve jövedéki adóforrásból tartják elõteremthetõnek. Mindezzel együtt a szociális kiadások átalakítása nem pusztán költségvetési szempontból, hanem a foglalkoztatás növelése érdekében is elsõdleges lenne: például az anyasági támogatásnál a program szerint indokolt lenne másfél évre lerövidíteni a gyerekvállalási támogatásokat, ám az így megtakarított összegeket el is kellene költeni az infrastruktúrára, óvodákra, bölcsõdékre. A várt eredmény az lenne, hogy a fiatal nõk körében kiugróan alacsony foglalkoztatás közeledjen az uniós, illetve az OECD országok szintjéhez.

Daróczi Dávid közölte: téma volt, hogy Magyarországon az egyik legnagyobb probléma az alacsony foglalkoztatottsági szint, különösen az alacsony képzettségûek körében. Hozzátette: a munkavállalást ösztönözni a közhasznú foglalkoztatás bõvítésével, valamint a hátrányos helyzetû területeken élõk munkába állásának célzott támogatásával lehet. Tájékoztatása szerint szóba került a szociális támogatások rendszerének átalakítása is úgy, hogy a rászoruló kapja meg, aki trükközni próbál vele, annak ne érje meg támogatásért folyamodni.

A konzultáció – amelyen nagyjából 50-en vesznek részt, köztük a kormány tagjai, az államtitkárok és a szocialista frakció vezetése – politikai vitával folytatódik.