Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Az OTP nem talált bűncselekményt

2003.10.09. 11:16
Az OTP Bankban a pénzmosás megelőzésére és megakadályozására vonatkozó belső szabályzat betartásáról lezárult vizsgálat az operatív végrehajtásért felelős néhány banki alkalmazott esetében feltárt eljárási hiányosságokat, de ez nem adott alapot bűncselekmény gyanújának megfogalmazására - tartalmazza a bank közleménye.
"A belső vizsgálat megállapította a korábbi, többszöri bejelentések tényét az érintett ügyfélkörben, melyek kapcsán az illetékes hatóságok egyszer sem igazolták vissza a pénzmosás gyanúját" - áll az OTP Bank által kiadott közleményben. Az OTP ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy csak az arra illetékes hatóságok rendelkeznek azokkal a további információkkal és eszközökkel, melyekkel az eljárás eredményeként megállapításra kerülhet, hogy a bank belső vizsgálata által kiszűrt alkalmazottak szakmailag megkérdőjelezhető eljárása megalapozza-e büntetőjogi felelősségre vonásukat.

A hitelintézet nem vett részt pénzmosásban

Hangsúlyozzák azt is, hogy az érintett hatóság tájékoztatása alapján a hitelintézet nem vett részt és nem vesz részt pénzmosásban, és a Kereskedelmi és Hitelbankhoz kapcsolódó visszaélésekkel, illetve a gyanús pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatban az ORFK a hitelintézet ellen nem folytat nyomozást.

A belső vizsgálat megerősítette, hogy az OTP Bank 1994-ben elfogadott, majd 2002-ben módosított és a PSZÁF I-P/199/2002. sz. határozattal jóváhagyott "Szabályzata a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról" magába foglalja mindazokat az eszközöket, eljárásokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az OTP Bank megfeleljen a vonatkozó jogszabályi előírásoknak - áll a közleményben.

Az OTP Bank tájékoztatása szerint a nyár közepén a bank elnök-vezérigazgatója a felelős hatóságok megkeresésével párhuzamosan belső vizsgálatot rendelt el annak ellenőrzésére, hogy a bank alkalmazottai minden esetben a vonatkozó külső és belső szabályozási követelmények szerint jártak-e el.