Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Két éven belül a határig ér az M7-es

2005.06.23. 07:57
A Nemzeti Autópálya Rt. 72 milliárd forint plusz áfából a tervezettnél előbb befejezi az M7es autópálya építését. A horvát oldalon már idén nyáron befejezik a munkát.
A Nemzeti Autópálya (NA) Rt. megjelentette az M7-es autópálya Balatonkeresztúr-Nagykanizsa közötti szakaszának megépítésére vonatkozó előzetes közbeszerzési felhívását, amelyet hamarosan a részletes kiírás követ majd. A tájékoztató szerint a beruházás becsült költsége - áfa nélkül - 72 milliárd forint. Minderre azt követően nyílik lehetőség, hogy a kormány a közelmúltban módosította a sztrádatörvényt, és felgyorsította azon beruházásokat, amelyeknek befejezési határidejét korábban 2009-re tervezték.

Elkészül

Béni Gyöngyi, az NA Rt. szóvivője a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy az említett szakaszt 2007-ben tervezik átadni, amellyel kiépül az M7-es teljes szakasza, s a többi akkorra már befejeződő építkezésnek köszönhetően akár Nyíregyházától vagy Debrecentől lehet majd autózni a sztrádán egészen a szlovén, illetve a horvát országhatár irányába.

Közben Horvátországban már idén nyáron átadják a Dél-Dalmáciáig tartó autópályát. A főszezonra - a történelemben először - autópályán, megszakítás nélkül lehet eljutni Zágrábból a dél-dalmáciai nagy kikötővárosba, Splitbe.

Az építők tartják a határidőt és július elsején átadják a forgalomnak Dalmáciában a Pirovactól Splitig húzódó 33 km-es autópálya szakaszt is. A Slobodna Dalmacija című napilapnak Bozidar Kalmeta közlekedési miniszter elmondta, hogy nemcsak Észak- és Dél-Horvátországot kötik össze a gyorsforgalmi úttal, hanem a külföldi turistáknak is meggyorsítják az eljutást az Adriai tenger partjára. A magyar turisták Siófoktól a határig legalább 2007-ig még zötykölődnek, de a horvát határtól autópályán mehetnek a tengerre, akár Rijeka, az egykori Fiume, akár Split felé.