Valér
2 °C
8 °C

Újabb szerb kisbankot venne az OTP

2006.05.18. 09:30
A Zepter és a Niska bankok megvásárlása után újabb kiszemeltje van az OTP-nek a szerb piacon. Az újvidéki központú Kulska banka meghatározó tulajdonosainak el is adnák a pénzintézetet, amelyben első körben 67 százalékot szerezne a magyar bankcsoport. Ha összejön a tranzakció, a három bankot az OTP alelnöke szerint "összevarrják" majd.

Az OTP Bank vételi ajánlatot kíván tenni a szerbiai Kulska banka a.d. Novi Sad (Kulska banka) legalább 67 százalékos részvénycsomagjára - közölte az OTP a BÉT honlapján csütörtökön. A közlemény szerint az ajánlatot a Kulska banka meghatározó tulajdonosai támogatják, ezért azt a szerbiai hitelintézet igazgatósága valamennyi részvényesnek elfogadásra ajánlja.

Belgrád és Nis után Újvidék

Az újvidéki székhelyű Kulska banka 2005. év végi 136,3 millió eurós mérlegfőösszege alapján 1,5 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a szerbiai bankpiacon. Spéder Zoltán az OTP Bank alelnöke a közelmúltban úgy fogalmazott: a Kulskát illetően van verseny, de az esélyek nem rosszak az OTP számára. Közölte azt is: Szerbiában a Kulska bankát, ha megvétele sikerülne, "összevarrnák" a Niska bankával és a Zepter bankával.

Az OTP tavaly vette meg Szerbiában a Niska bankát és a Zepter bankát, ez utóbbi adásvételi tranzakciója júniusban zárul. A Zepter 75,1 százalékos részvénycsomagjáért az OTP Bank 41,305 millió dollárt (34,2 millió euró) fizetett. A Niska banka 89,39 százalékáért 14,21 millió eurós vételárat fizetett az OTP, ez volt szerbiai piacra lépésének első fontos állomása. A bank vezérigazgatójának Szász Károlyt, a PSZÁF volt elnökét nevezték ki.

A belgrádi Zepter banka 2005. végi, előzetes, nem auditált 76,70 millió eurós mérlegfőösszege alapján közel 1 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik Szerbiában. A bank saját tőkéje 16,5 millió euró, adózás utáni nyeresége 0,62 millió euró volt az elmúlt év végén.

A Zepter banka egyaránt nyújt pénzügyi szolgáltatásokat magánszemélyeknek és vállalatoknak. A klasszikus banki termékeken kívül kártyakibocsátó is, 12 bankjegyautomatát üzemeltet és az internet- és mobilbankolást is elérhetővé tette. A bank 52 ezer ügyfelét 17 bankfiókon keresztül szolgálja ki, ezekből hat Belgrádban található.

A Niska banka a 2005. évi nem auditált adatok szerint 37,8 millió eurós mérlegfőösszege alapján 0,7 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett Szerbiában, saját tőkéje 18,21 millió euró, tavalyi adózott eredménye 0,3 millió euró. A kisbanknak mintegy 80 ezer ügyfele és 24 egységből álló fiókhálózata van.