Konrád
8 °C
26 °C

Az OTP-é lett a Zepter

2006.04.03. 09:49
Az OTP Bank Rt. 41,305 millió dollárért (34,2 millió euró) megvásárolta a belgrádi Zepter banka 75,1 százalékos részvénycsomagját. A magyar pénzintézet az év elején már megszerezte a Niska bankát, és pályázik az újvidéki székhelyű Panonska bankára is.
Az OTP Bank Rt. 41,305 millió dollárért (34,2 millió euró) megvásárolta a belgrádi Zepter banka 75,1 százalékos részvénycsomagját - közölte az OTP a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn. Az adásvételi szerződést 2006. március 31-én írták alá.

Az OTP február 24-én nyújtott be kötelező érvényű ajánlatot a belgrádi székhelyű hitelintézetre, amely 2005. végi, előzetes, nem auditált 76,70 millió eurós mérlegfőösszege alapján közel 1 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik Szerbiában. A bank saját tőkéje 16,5 millió euró, adózás utáni nyeresége 0,62 millió euró volt az elmúlt év végén.

Wolf László, vezérigazgató-helyettes az adásvételi szerződés kapcsán az OTP közleménye szerint a következőt mondta: "A Zepter banka megvásárlása újabb fontos lépés az OTP Bank számára a szerbiai bankpiaci terjeszkedésben. Szerbia gazdasága, valamint a bankszektor látványos ütemben fejlődik, az ország számos kedvező lehetőséget kínál a befektetőknek. Mindez arra inspirálja az OTP Bankot, hogy növelje piaci részesedését a szerbiai bankpiacon."

A Zepter bankát magántulajdonban lévő bankként 1992-ben alapították. A hitelintézet egyaránt nyújt pénzügyi szolgáltatásokat magánszemélyeknek és vállalatoknak. A klasszikus banki termékeken kívül kártyakibocsátó is, 12 bankjegyautomatát üzemeltet és az internet- és mobilbankolást is elérhetővé tette. A bank 52 ezer ügyfelét 17 bankfiókon keresztül szolgálja ki, amelyekből 6 Belgrádban található.

Az OTP Bank már jelen van Szerbia és Montenegróban. A Niska banka akvizíciója az idén március 7-én zárult, továbbá a magyar pénzintézet indikatív ajánlatot nyújtott be a Novi Sad-i székhelyű Panonska bankára.