Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szerb bankot vett az OTP

2005.12.23. 10:46
Az OTP nyerte meg a szerb Niska Banka-ra kiírt privatizációs pályázatot. A bank 80 ezer ügyféllel és 40,2 millió euró mérlegfőösszeggel a kisebb piaci szereplők közé tartozik Szerbiában. A tranzakció híre vélhetően nem változtatja meg az OTP befektetői megítélését.
Az OTP Bank örömmel fogadta a Szerb Köztársaság kormánya nevében eljáró Deposit Insurance Agency (DIA) döntését, amely szerint a legnagyobb magyarországi hitelintézet vásárolhatja meg a Niska banka a.d. Nis (Niska banka) értékesítésre felkínált 89,39 százalékos részvénycsomagját. A döntés révén az OTP Bank tovább erősíti a meghatározó szerepét a közép-kelet-európai bankpiacon, hiszen a részvény-adásvételi szerződés aláírását követően Magyarország mellett immár öt további országban lesz jelen.

Mint ismeretes, az OTP Bank 2005. október 24-én kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a DIA számára a szerbiai bankpiacon 0,7 százalékos piaci részesedésű kisbank többségi részesedésének megvásárlására. Az ajánlat nyomán a DIA úgy döntött, hogy a legnagyobb magyarországi hitelintézettel kezdi meg a tárgyalásokat a Niska banka megvásárlásáról. A pozitív elbírálás alapjául az értékarányos vételár, a minden lényeges tranzakciós feltételt tartalmazó ajánlat, illetve a részvény-adásvételi szerződés tervezete szolgált.

A vételárat a szerbiai hitelintézet jelenlegi és potenciális üzleti értéke, valamint a szerbiai bankpiac kedvező növekedési kilátásai alapozták meg. A részvény-adásvételi szerződés aláírására az eladó és a vevő képviselői között 2005. december 23-án kerül sor. A tranzakció végleges zárása, a szükséges engedélyek megszerzése után, 2006. februárjában várható. A 80 ezer ügyfelét 24 tagból álló fiókhálózaton keresztül kiszolgáló, 0,7 százalékos piaci részesedésű szerbiai bank mérlegfőösszege 2005. június 30-án 40,2 millió euró, betétállománya 13,2 millió euró, hitelállománya közel 8,1 millió euró, míg saját tőkéje ugyanezen időpontban 18,0 millió euró volt.