Piroska
-11 °C
-2 °C

Spekulációk az OTP felvásárlásáról

2007.03.29. 06:36
A Napi Gazdaság szerdai híre szerint megnyílhat az út az OTP felvásárlása előtt, miután az alapszabályból kivennék azt a kitételt, amely legfeljebb 50 százalékra korlátozta a külföldi tulajdonosok befolyását. A Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint szó nincs felvásárlásról, a találgatások csak a spekulációt erősítik.

Nem a felvásárlás előtti út megnyitásáról, hanem technikai jellegű változtatásról van szó az OTP Bank alapszabályának módosítása kapcsán – vélik a lapunknak nyilatkozó elemzők. Az OTP kedden közzétett közgyűlési meghívója szerint az alapszabályból eltörölnék azt a passzust, amely legfeljebb 50 százalékra korlátozta a külföldi tulajdonosok befolyását.

Csak a spekulációkat erősíti

Csak a spekulációkat erősíthetik azok a találgatások, amelyek szerint megnyílik az út az OTP Bank felvásárlására – mondta a Világgazdaságnak Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. Minden ilyen, az esetleges felvásárlásról szóló konkrét hírnek vagy találgatásnak árfelhajtó hatása van, ám ez az OTP esetében csak ideiglenes lehet – tette hozzá. Egy esetleges ellenséges kivásárlás elindítása egyelőre nagy valószínűséggel kizárható, az alapszabály tervezett változtatásában egyébként hiba lenne bármilyen ösztönzést látni – hangsúlyozta az elemző.

Kuti Ákos, a Cashline Értékpapír Zrt. részvényelemzője is úgy véli, hogy a külföldiek összesen 50 százalékban maximált befolyása inkább csak technikai jellegű kikötés volt, hiszen azt egy belföldi közvetítő használatával meg lehetett volna kerülni. Az elemző emellett arra hívja fel a figyelmet, hogy az alapszabályban a jelenleg meglévő két korlátozás közül a szigorúbb maradhat meg.

Bővülés a következő tíz évben

E szerint egy részvényes vagy részvényesi csoport sem gyakorolhat közvetve, illetve közvetlenül 25 százaléknál nagyobb mértékű szavazati jogot. Ez az érték 33 százalékra módosul, ha a társaságban más részvényes szavazati joga is meghaladja a 10 százalékot. A Cashline szakértője emlékeztet arra, hogy az OTP-nek jelenleg nincs jogszabályban foglalt kötelezettsége a szavazati korlátozások eltörlésére, így a mostani módosítások nem érintik a 25-33 százalékos szavazati limitet.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója tavaly decemberben a Világgazdaságnak adott interjújában aláhúzta: a következő tíz évben látható a hitelintézet bővülési pályája; ennek megfelelően nem érzi úgy, hogy ez a kérdés a mostani pozíciók birtokában aktuális lenne.

Az OTP Bank szerint az, hogy az alapszabályban megmarad a részvényesek szavazati jogát 25, illetve 33 százalékban korlátozó kitétel, szigorúbb feltétel, mint a külföldi részvényesekre vonatkozó, az alapszabályból kivételre javasolt passzus. Fontos – mutattak rá –, hogy a javasolt változtatások csak akkor lépnek hatályba, ha azokat a közgyűlés elfogadja.