Olivér
5 °C
8 °C

Az OTP újabb román bankot venne

2006.07.17. 19:03
A CEC 2005-ben 1,53 milliárd eurós mérlegfőösszeg mellett 1 millió euró adózott nyereséget könyvelt el. Saját tőkéje 2005 végén 158 millió euró, piaci részesedése a mérlegfőösszeg alapján 4,3 százalék volt. Az OTP mellett a Raiffeisen és a görög Ethniki Trapeza is kötelező ajánlatot adott be.
Az OTP Bank július 17-én kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a romániai Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C.-S.A. (CEC) többségi, 69,9 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására - jelentette be az OTP Bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn. A CEC 2005-ben 1,53 milliárd eurós mérlegfőösszeg mellett 1 millió euró adózott nyereséget könyvelt el. Saját tőkéje 2005 végén 158 millió euró, piaci részesedése a mérlegfőösszeg alapján 4,3 százalék volt. A takarékpénztár mintegy 3,1 millió ügyfelét közel 1.400 kirendeltségen keresztül szolgálja ki. A bukaresti székhelyű, lakossági fókuszú pénzintézet tavaly év végén 1,31 milliárd eurós betétállományt és 511,9 millió eurós hitelállományt kezelt.

Hárman a befutóban

A 69,9 százalékos pakettra az MTI bukaresti tudósítójának értesülése szerint szerint az OTP Bank mellett az osztrák Raiffeisen Zentralbank Österreich AG valamint a görög Ethniki Trapeza adott be ajánlatot. Pénzügyi elemzők 500 millió euróra teszik a pakett vételárát, a román pénzügyminiszter viszont a könyvérték több, mint négyszeresére, 700 millió euróra becsülte. A román kormány hónapokkal el is halasztotta a bank privatizálását, mivel túl alacsonynak találta az első ajánlatokat.

A stratégiai befektető kiválasztásában a kormányhatározat szerint az ár lesz a döntő, és kevésbé a CEC jövője, írták román lapok. A két legjobb ajánlatot tevő automatikusan lehetőséget kap majd augusztusban egy módosított ajánlat megtételére, de a közlés szerint a harmadik pályázó is részt vehet a végleges ajánlattételi fordulóban. Győztest várhatóan szeptember közepén hirdetnek.

Az utolsó falat

A CEC eladásával a romániai bankoknak már a 90 százaléka lesz külföldi kézben, és ezzel a bankprivatizáció gyakorlatilag lezárul. Az OTP Banknak már van egy román leánybankja, az OTP Bank Romania (OBR) S.A. (megvételekor RoBank). Az eredetileg vállalati fókuszú, közel 1 százalékos piaci részesedésű kisbankot 2004 áprilisában, 47,5 millió USD-ért vásárolta meg az OTP bankcsoport. Mint Csányi Sándor elnök-vezérigazgató az OTP idei közgyűlésén elmondta, Romániában nem piacot, hanem "belépőt" vásároltak, miután korábbi bankvásárlási kísérletük meghiúsult.

Az OBR 2005-ben 2,122 milliárd forintos veszteséget könyvelt el a jelentős hálózat- és létszámbővítés miatt, az idei első negyedévben pedig 583 millió forintot. Az OBR a következő években is veszteséges lesz a fejlesztések miatt. Az OTP Bank megszerzése óta 60 millió euró összegű tőkeemelést hajtott végre a román leánycégben, legutóbb júniusban adott 20 millió eurós injekciót a fiókhálózat- és IT fejlesztésére valamint a tőkemegfelelési mutató szinten tartására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?