Huba
17 °C
33 °C

Az OTP újabb román bankot venne

2006.07.17. 19:03
A CEC 2005-ben 1,53 milliárd eurós mérlegfőösszeg mellett 1 millió euró adózott nyereséget könyvelt el. Saját tőkéje 2005 végén 158 millió euró, piaci részesedése a mérlegfőösszeg alapján 4,3 százalék volt. Az OTP mellett a Raiffeisen és a görög Ethniki Trapeza is kötelező ajánlatot adott be.
Az OTP Bank július 17-én kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a romániai Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C.-S.A. (CEC) többségi, 69,9 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására - jelentette be az OTP Bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn. A CEC 2005-ben 1,53 milliárd eurós mérlegfőösszeg mellett 1 millió euró adózott nyereséget könyvelt el. Saját tőkéje 2005 végén 158 millió euró, piaci részesedése a mérlegfőösszeg alapján 4,3 százalék volt. A takarékpénztár mintegy 3,1 millió ügyfelét közel 1.400 kirendeltségen keresztül szolgálja ki. A bukaresti székhelyű, lakossági fókuszú pénzintézet tavaly év végén 1,31 milliárd eurós betétállományt és 511,9 millió eurós hitelállományt kezelt.

Hárman a befutóban

A 69,9 százalékos pakettra az MTI bukaresti tudósítójának értesülése szerint szerint az OTP Bank mellett az osztrák Raiffeisen Zentralbank Österreich AG valamint a görög Ethniki Trapeza adott be ajánlatot. Pénzügyi elemzők 500 millió euróra teszik a pakett vételárát, a román pénzügyminiszter viszont a könyvérték több, mint négyszeresére, 700 millió euróra becsülte. A román kormány hónapokkal el is halasztotta a bank privatizálását, mivel túl alacsonynak találta az első ajánlatokat.

A stratégiai befektető kiválasztásában a kormányhatározat szerint az ár lesz a döntő, és kevésbé a CEC jövője, írták román lapok. A két legjobb ajánlatot tevő automatikusan lehetőséget kap majd augusztusban egy módosított ajánlat megtételére, de a közlés szerint a harmadik pályázó is részt vehet a végleges ajánlattételi fordulóban. Győztest várhatóan szeptember közepén hirdetnek.

Az utolsó falat

A CEC eladásával a romániai bankoknak már a 90 százaléka lesz külföldi kézben, és ezzel a bankprivatizáció gyakorlatilag lezárul. Az OTP Banknak már van egy román leánybankja, az OTP Bank Romania (OBR) S.A. (megvételekor RoBank). Az eredetileg vállalati fókuszú, közel 1 százalékos piaci részesedésű kisbankot 2004 áprilisában, 47,5 millió USD-ért vásárolta meg az OTP bankcsoport. Mint Csányi Sándor elnök-vezérigazgató az OTP idei közgyűlésén elmondta, Romániában nem piacot, hanem "belépőt" vásároltak, miután korábbi bankvásárlási kísérletük meghiúsult.

Az OBR 2005-ben 2,122 milliárd forintos veszteséget könyvelt el a jelentős hálózat- és létszámbővítés miatt, az idei első negyedévben pedig 583 millió forintot. Az OBR a következő években is veszteséges lesz a fejlesztések miatt. Az OTP Bank megszerzése óta 60 millió euró összegű tőkeemelést hajtott végre a román leánycégben, legutóbb júniusban adott 20 millió eurós injekciót a fiókhálózat- és IT fejlesztésére valamint a tőkemegfelelési mutató szinten tartására.